Početna Kultura Uprkos pandemiji, najveći konkurs za kulturu ikada u Novom Sadu

Uprkos pandemiji, najveći konkurs za kulturu ikada u Novom Sadu

0

U cilju podsticanja uključivanja lokalne i nacionalne scene u projekat „Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i upotpunjavanja programa za godinu titule, konkursna komisija je od ukupno 308 pristiglih prijava na proteklom konkursu odobrila 111 projekata, u vrednosti od 185 449 394 dinara. Kompletna lista projekata kojima su odobrena sredstva na ovom konkursu nalazi se sajtu Evropske prestonice kulture.

Ulažući najveća sredstva ikad u jedan konkurs iz oblasti kulture u Srpskoj Atini, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” je kroz ovaj otvoren poziv upotpunila uključivanje svih novosadskih ustanova kulture u program 2022. godine, pritom opredeljujući najveći deo sredstava (60%) za vaninstitucionalnu scenu, sa 76 podržanih projekata.

Kroz rezultate četiri konkursa raspisanih od 1. decembra do 12. februara, projekat kulture od nacionalnog značaja osnažio je i internacionalizaciju scene uključivanjem još 33 evropska partnera sa kojima će se Novi Sad predstaviti kao Evropska prestonica kulture.

„Zahvaljući naporima svih aktera u kulturi, čudo je šta postižemo u vremenu pandemije koronavirusa. Naša krilatica Za nove mostove je vodilja u povezivanju dve različite obale: podrške sceni, u najtežim okolnostima u protekloj godini, sa pripremom i predstavljanjem programa 2022. godine”, rekao je je direktor projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković i istakao: „Kao što smo prošlogodišnjim ulaganjem od 70 miliona dinara kroz projekte Umetnici.Sad!, Kaleidoskop kulture i Doček radili na podršci novosadskoj umetničkoj sceni, tako ćemo i posle ovog rekordnog konkursa nastaviti da ulažemo u kulturu kroz nove javne pozive za upotpunjavanje specifičnih delova programa, konkursa za obeležavanje i konkursa za ovogodišnji Kaleidoskop kulture”.

Projekte je odabrala konkursna komisija na čelu sa predsednikom komisije dr Vladimirom Gvozdenom – profesorom Univerziteta u Novom Sadu i članovima komisije u sastavu: Zorica Šijak – v.d. načelnica Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada; Stevan Divjaković – kompozitor; Vladimir Marinković – rukovodilac Francuskog instituta u Novom Sadu i dr Alpar Lošonc – dopisni član SANU i profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Komisija je prilikom ocene vodila računa o opštim principima razvoja programa navedenim u raspisu konkursa, kao što su inovativnost, evropska dimenzija, razvoj publike, održivost i usklađenost sa programskim narativom.

Po rečima članova komisije, protekli konkurs još jednom je potvrdio da je Novi Sad zaista grad kulture.

Foto: Jelena Ivanović – NSEPK2022