Početna Kultura Uručena 53. Vukova nagrada

Uručena 53. Vukova nagrada

0

Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodelila je 53. po redu Vukovu nagradu institucijama i pojedincima koji su dali posebno važan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulture i običaja. Prošle godine se navršilo 60 godina postojanja ove ustanove, dok se ove godine navršava 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića, čije ime nosi nagrada i koji je bio utemeljivač savremene srpske pismenosti.

Među ovogodišnjim dobitnicima Vukove nagrade su brojni kulturni radnici, umetnici i naučnici, kao što su: kompozitor Miroljub Aranđelović Lisinski, dirigent Đorđe Pavlović, likovna umetnica Zagorka Stojanović, dramski pisac Miladin Ševarlić i dramska umetnica Ljiljana Stjepanović.

“Ove godine, Vukova nagrada pripala je nama i učinila da nam ovaj dan ostane trajno u sećanju, dokle god smo živi i dokle god se bavimo svojim poslovima za dobrobit zemlje u kojoj živimo i naroda sa kojim živimo. Osećam izuzetan ponos što sa Vukovom nagradom u rukama stojim danas pred vama, a zajedno sa mojim današnjim kolegama po nagradi”, izjavila je Ljiljana Stjepanović.

KPZ je ove godine dodelila i tri izuzetne Vukove nagrade, a laureati su Gimnazija “Veljko Petrović” iz Sombora, Miodrag Maticki, književnik i naučnik i Narodno pozorište iz Užica. KPZ godinama radi veliki i važan posao, podstrekuje i ohrabruje brojne poslenike iz oblasti kulture i obrazovanja da vrše svoju veliku misiju, rekao je ministar kulture i informisanja, Vladan Vukosavljević.

“Ako pogledate ko su bili laureati Vukove nagrade od 1964, do danas, mi ćemo zapravo videti zlatni presek srpske kulture, srpske prosvete i srpskog obrazovanja. U tom zlatnom preseku, videćemo najznačajnije ljude koji su doprinosili i doprinose skromnoj, ali ipak velikoj slavi srpske kulture”, rekao je Vukosavljević.

Ministarstvo kulture i informisanja je inače pokrovitelj ove nagrade, a među darodavcima su i Umetnička livnica “Jeremić”, kao i glavni donator – Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora. Vukove nagrade laureatima su uručene u zgradi Predsedništva Srbije.

Autor: RTV