Početna Kultura Uručene povelje i nagrade Matice srpske

Uručene povelje i nagrade Matice srpske

0

U Matici srpskoj uručene su Povelje te institucije ustanovljene radi želje da se afirmiše značaj srpskog jezika i nagrade oni koji svojim radom daju izuzetan doprinos očuvanju kulturnog identiteta.

Povelje Matice srpske za negovanje srpske jezičke kulture ustanovljene su 2012, u želji da se afirmiše značaj srpskog jezika, kao i da budu nagrađene važne institucije i ličnosti koje svojim radom daju izuzetan doprinos očuvanju kulturnog identiteta. U Svečanoj sali Matice srpske one su uručene nagrađenima za 2019. godinu.

Za poluvekovni doprinos negovanju srpskog jezika i popularizaciju srpske jezičke kulture u svetskoj slavistici Povelja Matice srpske pripala je Međunarodnom slavističkom centru.

Prvi put od kada je ustanovljeno to vredno priznanje došlo je u ruke jednom književniku, akademiku Matiji Bećkoviću, za negovanje srpskog jezika i njegovih moćnih poetskih funkcija.

Nagrada je uručena i Radi Stijović, za negovanje i popularizaciju srpske jezičke kulture.

Povelja je posthumno dodeljena i Živojinu Stanojčiću, za ukupan doprinos izučavanju srpskog standardnog jezika i njegovih stilskih funkcija.

Izvor: RTV
Foto: Wikipedia