Početna Kultura Uskoro premijera drame “Svetozar” Milovana Vitezovića

Uskoro premijera drame “Svetozar” Milovana Vitezovića

0

U Drami SNP-a u toku su probe za premijerno izvođenje drame „Svetozar“, nastale po tekstu jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Milovana Vitezovića, a u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića.

Predstavu režira Jug Radivojević, scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić, lektor je Radovan Knežević, zadužen za scenski pokret i asistent reditelju je Igor Damjanović, stručni saradnik je dr Srđa Zlopaša.

Kroz život, delo i stradanje narodnog tribuna Svetozara Miletića prikazana je kompletna epoha srpske borbe za ostvarenje viševekovnog sna o prisajedinjenju… Praizvedba drame, kao jedan u nizu događaja koji su organizovani u SNP-u povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, 1918-2018, biće u subotu, 24. novembra, na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 19 časova.

U podeli su glumci: Saša Torlaković (Svetozar Miletić), Marko Savić (Mladi Svetozar), Gordana Jošić (Anka Miletić), Višnja Obradović (Mlada Anka), Jovana Mišković (Milica Miletić), Grigorije Jakišić (Slavko Miletić), Nebojša Savić (Jaša Tomić), Dragomir Pešić (Jovan Jovanović Zmaj), Aljoša Đidić (Mladi Zmaj), Predrag Momčilović (Mihailo Polit Desančić), Dušan Vukašinović (Mladi Polit), Milovan Filipović (Miša Dimitrijević), Strahinja Bojović (Nika Maksimović), Peđa Marjanović (Branko Petrović – Šandor), Ljubiša Milišić (Tisa Koloman), Miodrag Petrović (Dr Bek), Ervin Hadžimurtezić (Matavovski / Tužilac), Zoltan Molnar (Ministar Percel), Ivan Đurić (Franc Jozef), Dragan Kojić (Sudija / Kapetan Manojlović), Zoran Bogdanov (Patrijarh), Marko Savković (Doktor), Jovan Ristovski (Jovan Hadžić), Stefan Beronja (Stražar).

Dramu “Svetozar” publika će moći da pogleda u nedelju, 25. novembra, na istoj sceni, s početkom u 19.30, a ulaznice za ovo izvođenje su u prodaji su na Biletarnici SNP-a.

„Celi život, i Svetozarev i Jašin, bio je jedan veliki ustanak koji je počeo Majskom skupštinom u Karlovcima 1848. godine i koji se završio prisajedinjenjem, odnosno slobodom Srba u Vojvodini i objedinjenjem srpskog naroda i njegovog duhovnog prostora. Verujem da sam to dao dramski uverljivo i istorijski istinito.“ – Milovan Vitezović, „Večernje novosti“, 17. septembra 2018.

Izvor: nsreporter.rs
Foto: Pixabay