Početna Kultura Uz Martin “Glas anđela” pevao ceo Magistrat

Uz Martin “Glas anđela” pevao ceo Magistrat

0

5

Ovacije. Tri bisa. I dupke puna Svečana sala novosadske Gradske kuće koja peva “Mennybol az angyal” (“Anđela sa nebesa”). Slika retko viđena, svečarska i pretpraznična, u najkraćem opisuje atmosferu, sa sinoćnog koncerta svetske zvezde world muzike, UNESCO-ve umetnice za mir, Marte Šebešćen.

3

Naime, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada (MONS) pod pokroviteljstvom Collegium Hungaricum – Balassi instituta iz Beograda, Novosađani i svi ljubitelji, marioci i znatiželjnici, bili su u prilici da uživaju u koncertu “Glas anđela – stare božićne pesme evropskih naroda”. U obraćanju prisutnima, Mija Doroški iz MONS-a, je objasnila otkud intencija da jedna od najautentičnijih interpretatorki mađarske tradicionalne muzike,nastupi baš sa ovim programom u našoj varoši:

“Ciklus božićno – novogodišnjih koncerata predstavlja tradicionalnu manifestaciju, osnovanu 1997. godine, koja je vremenom postala značajno i vredno kulturno – umetničko obeležje našeg grada, a u organizaciji MONS. Okvirni period održavanja ovog programa je uvek između 10.-og decembra do 15.-tog janura, jer smo se trudili da koncerti ‘prate’ božićno – novogodišnje praznike i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru. U tom smislu, želeli smo da ovogodišnji ciklus koncerata, započnemo sa tako velikom svetskom zvezdom, kakva Marta Šebešćen jeste, i blagodareći saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i javno informisanje i Balassi Institutom, smo i uspeli u toj nameri, nadam se na opšte zadovoljstvo svih prisutnih“, rekla je Doroška.

2

Šebešćenova, poznata u svetskim okvirima, preko saradnji koje je ostvarivala sa Piterom Gabrielom, francuskim bendom “Deep forest”, ali i kao toržestveni “glasić” koji se provlači kao lajt motiv čitavog oskarovskog ostvarenja “Engleski pacijent”, dobitnica “Grammy” nagrade, ali i nagrada “Liszt Ferenc”, “Prima Primissima”, te “Kossuth”, rekla je da je posebno uzbuđena što je za početak njene mini turneje po Srbiji (danas nastupa u Kragujevcu, potom u Beogradu), izabran baš Novi Sad, jer je to grad iz kojeg nosi uspomene na vrlo lepa druženja i topao prijem, ali da joj posebno zadovoljstvo pričinjava to što je u prilici da u Novom Sadu nastupi o zimi:

Divno je što sam ovoga puta u Novi Sad stigla zimi. Lepo je kod vas i leti, pogotovu što se uvek ovde družim sa meni dragim ljudima, ali zima je moje omiljeno godišnje doba između ostalog i zato što počinju pripreme za Božić i Novu godinu. A to je zaista jedno posebno vreme, vreme okupljanja porodica, tihih druženja i ljudovanja, naravno i kupovina, i cele predbožićne svečarske ludnice, ali i pripreme duše za dolazak Hrista“, rekla je svetska diva.

8

Repertoarski program “Glasa anđela – starih božićnih pesama evropskih naroda” obuhvatio je božićne, pastirske pesme, uspavanke, ali i klasične kompozicije poput Bahovih (“Pasija po Jovanu”) Mađara iz Moldavije, Litvanije, sa severa, grčko – ortodoksnih kompozicija, švedskih, engleskih, čak i turskih arnažmanski “spakovanih” u savremeni sadržaj u odnosu na srednjovekovne uzore. Uz Martu Šebešćen, nastupili su i vrsni umetnici – na orguljama, barokni sopran – Judit Andrejszki; otac i sin Szerenyi – Bela i Bela junior na organistrumu i okretajkama; Sofia Labropoulou na kanun-u; etnomuzikolog Zoltan Szabo na gajdama i Midhat Mutapčić na udaraljkama.

4

Neposredna, mila, i prijemčiva, Šebešćenova je novosadsku publiku, nanovo obezoružala svojim briljantnim nastupom (pogotovu u bisovima gde je izvodila akapela kompozicije), te nas ne čudi, podatak, do kojeg je potpisnica ovih redova stigla iz pouzdanih izvora, koji veli da je nakon koncerta, zvezda sa svojim bendom provela određeno vreme, u renomiranom novosadskom restoranu “Sokače”, gde su ona i Zoltan Sabo, izvadili frulice i zasvirali “Užičko kolo”.
Kad je zvezda svetska, ona je to vazda i u svakoj prilici!

9

8

7

6

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški