Početna Kultura Uz njih smo odrastali: Kultna serija “Fazoni i fore” na RTV Vojvodina...

Uz njih smo odrastali: Kultna serija “Fazoni i fore” na RTV Vojvodina od 9. januara

0
oglas danas pola strane fore-i-fazoni
“Fazoni i fore” se vraćaju na male ekrane. Kultna dečja serija, za “velike i male”, autora Ljubivoja Ršumovića, namenjena celoj porodici sa dogodovštinama i dosetkama starih ali i novih aktera, počeće s emitovanjem 9. januara iduće godine na RTV Vojvodina.

Porodična serija, stvorena pre tri decenije u samoj žiži interesovanja, ponovo je pobudila ogromnu pažnju publike i dobila udarne termine, subotom u 18.15 časova, a reprize su u nedelju u 11 časova.

Generacije koje su odrastale uz Ršuma, Rašu pronalazača, “Slađo sestro”… začinjene gostovanjem naših poznatih glumaca, ali i ličnostima iz javnog života i sporta, imaće priliku da sa svojom decom uživaju u serijalu koji neguje srpski jezik i čuva našu tradiciju.

– Mi, koji smo sve to započeli pre tri decenije, nismo odustali od osnovne ideje da kroz zabavu decu učimo nenametljivo nekim osnovnim životnim istinama i to je zapravo poruka “Fazona i fora”. Naša serija je porodična i od strane autora i od onih koji je gledaju – kaže popularni Ršum.

479_0423.MXF_snapshot_00.19_[2015.12.30_13.20.02]

Snimanje dečjeg serijala u produkciji Pauer medija i RTV Vojvodine počelo je 1. juna u dvorcu “Fanstast” kraj Bečeja, kada je ujedno obeležen jubilej, 30 godina od prve klape “Fazona i fora”, a posle posete raznih atraktivnih lokacija u Vojvodini, završeno 1. oktobra na teniskim terenima u “Paši” u Novom Sadu.

Pored našeg čuvenog pesnika, Ljubivoja Ršumovića, tvorci su Dina Vranešević, direktor serije, Nadica Bajin, producent, Vuk Ršumović, reditelj i Aleksandar Dujin, muzički urednik, a uloge su poverene Andrei Hrček, devetogodišnjoj devojčici koje je i nosilac čitave priče uz legendarnog Rašu Popova, zatim Mirjani Karanović, Urošu Petroviću, Milani Vranešević, Borki Tomović, Goranu Jevtiću, Viktoru Saviću

DSC_7283

Ršumović naglašava da serija kao fenomen u odrastanju ima za cilj upravo brigu o deci, kao i da je ideja došla spontano, zasnovana na vicu bliskom mališanima od kojih sve kreće.

– Deca su uvek radoznala i nisam mnogo prilagođavao seriju uz koju su odrasle i odrastale mnoge generacije. Iako nismo snimali neko vreme, sve vreme smo radili sa decom.”Fazoni i fore” imaju funkciju da štite odrastanje i vode računa o najmlađima i tako će biti i u novom serijalu – kaže Ršumović.

A0010158.MXF_snapshot_01.06_[2015.12.30_13.53.41]

Po starom receptu u novom serijalu značajnu ulogu igraju gosti, sportisti, glumci, muzičari i poznate ličnosti iz javnog života…

– Naši gosti deci na jedinstven način predočavaju, recimo, put sportskog uspeha, s obzirom na to da su svakako uzori najmlađima – kaže Dina Vranešević, direktor serije.

– Takođe u rubrici “Vesti iz nesvesti” gostovaće poznata lica sa tv ekrana, iz informativnih emisija, kao što su to nekada činili Oliver Mlakar, Teodora Razumenić – Peričin, Mihajlo Kovač, Duško Bogdanović, nekadašnja zaštitna lica “TV dnevnika”. Poruka naše serije je sačuvati porodicu a upravo za Novogodišnje i Božićne praznike familija je okupu pa tada kreće i emitovanje. U seriji nastupa više od 80 mališana. Jasno je da, kada nešto traje tri decenije, mora samo po sebi da bude lepo.

479_0647.MXF_snapshot_00.21_[2015.12.30_13.43.23]

Po rečima Nadice Bajin, producenta, naš književnik, Uroš Petrović, pisac naučne fantastike za decu, imaće svoju, novu rubriku “Zanimljive priče” umesto nekadašnje svima dobro znane “Raša pronalazač”.

– Novo lice je i Goran Jevtić, glumac pozorišta “Boško Buha” sa Ršumovim “Uzrečicama i nizrečicama”, segmentu serije u kojoj deca umesto kompjuterskog, govore srpskim jezikom, a sve prate songovi benda “Fazoni i fore” na čelu s Mićkom Vraneševićem i njegovim muzičarima – kaže Bajin.

479_0622.MXF_snapshot_03.06_[2015.12.30_13.34.55]Autor: NsHronika.rs
Foto: RTV