Početna Kultura Uz zvuke milonge i tanga, Novosađani uzdisali

Uz zvuke milonge i tanga, Novosađani uzdisali

0

cepelin

Astor Piazzola, simpatični Roberto Tito Oliva i po koja arijeta ili zvuk milonge, bili su dovoljan izazov i ugođaj koji je izmamio brojne Novosadiste i ljubitelje argentinskih tradicionalnih zvuka na „palubu broda Zeppelin“ na obali Dunava, sinoć. U okviru Međunarodnog festivala umetnosti „RuidalSud Srbija“ upravo sinoć, u organizaciji Udruženja kompozitora Vojvodine, Muzičke omladine Novog Sada (MONS) i KCNS, bejahu nastupili Esteban Ignacio Kalderon i pomenuti, pianist i kompozitor Tito Oliva, uz Novosadski gutački kvartet interpretirajući argentinsku muziku, u programskom pogledu omeđenu onoj prilagođenoj tradicionalnom instrumentu bandoneonu i zvucima tanga.

cepelin7

Drugi put po redu (prvo izdanje festivala odigralo se prošle godine u San Huanu), a prvi puta u Srbiji, festival „RuidalSud“ u cilju promocije interkulturalnog dijaloga, te podsticanja raznovrsnih grana umetnosti kroz edukativne programe, radionice, koncerte, predavanja obuhvatio je brojne oblasti umetničkog ispoljavanja: književnost, dizajn, muziku, teatar, ples, vizuelne umetnosti, filosofiju, itd… Imajući za učesnike profesore, profesionalce, i umetnike iz Argentine, Italije, Švajcarske i Srbije, „Ruidal Sud“ ima intenciju da u razmeni ideja i kreativnih postupaka pokaže otvorenost prema savremenim diskursima a sa druge strane i nameru da se proširi prema drugim kulturama koristeći univezalni jezik umetnosti. U tom smislu, brojna su predavanja, masterklasovi i radionice, koji se u periodu od 4. do 8. avgusta, odigravaju mahom u prostoru Kulturnog centra Novog Sada (KCNS) iz oblasti etnomuzikologije, muzičke arheologije, tradicionalnog pevanja – Argentine i Srbije, pristupima jazz muzici, upotrebi tzv. virtuelnih instrumenata (softvera Kontakt), muzici i dizajnu, itd…

cepelin4

Sinoćni koncert, bandoneoniste i vrsnog muzičara Kalderona, bio je i prilika da se novosadska publika i ostali zaljubljenici u Argentinu, te namernici na Beogradskom keju što šetahu, pobliže upoznaju sa tradicionalnim izvedbama ali i improvizacijama u pogledu tango melodija. Inače, ovaj diplomac Muzičkog koledža u Buenos Airesu, nastupao je sa prestižnim orkestrima Južne Amerike poput „Libertador San Martin“, “Academica del teatro Colon“, “Camerata Argerich“, etc. I sam, Klderon je oformio nekolicinu sexteta, kvinteta, tria, rečju – ansambala kojima unapređuje i neguje zvuke tanga i milonge, a koncertne aktivnosti su mu vezane za prosotre Čilea, Meksika, Brazila.
Međ brojnim Novosađanima koji su uživali u „tangu kao tužnoj misli koja se pleše“, te večeri na brodu „Zeppelin“ prepoznali smo, međ ostalim: knjigovesca Dragomira Ivkovića; Rubena Dajča; Doroteu Vejnović koja je i vodila konferansu; našu a svetsku pijanistkinju, Ritu Kinku; producenta Boška Butu; sekretara MONS-a, Milana Ješka Radulovića; vajara Mišu Cvjetičanina, gitaristu Zorana Miloševića, novinarku Jovanku Bebu Stepanović, i brojne druge.

cepelin3

Programi festivala „Ruidal sud Srbija“ se nastavljaju danas, između ostalog i nastupom italijanskog džezera Daria Savine Doronca od 21 čas, takođe na brodu „Zeppelin“.

cepelin8 cepelin6 cepelin2

Autor: Teodora Ž. Janković
Foto: Srđan Doroški