Početna Kultura Uživanje za najmlađe na dva strip vikenda u Novom Sadu

Uživanje za najmlađe na dva strip vikenda u Novom Sadu

0

Evropska prestonica kulture tokom oktobra postala je i prestonica stripa. Okupljajući najznačajnije predstavnike devete umetnosti kroz izložbe, konferencije i druge vrste programa, u okviru programskog segmenta „Grad stripa“, poseban akcenat stavljen je i na najmlađu publiku i to tokom predstojeća dva vikenda.

Kulturna stanica Liman, u Distriktu, biće mesto različitih sadržaja za decu, kako unutra, tako i ispred samog objekta, gde će sve vreme biti postavljeno posebno igralište.

Opera za decu 22. i 23. oktobra

Ovaj vikend rezervisan je za operu i to „Baš čelik“ prvo muzičko-scensko delo napisano na temu srpske bajke, u izvođenju udruženja umetnika „Visoko C“. Najmlađi tako imaju priliku da pored „Snežane”, „Crvenkape” i „Pepeljuge”, zakorače i u svet mašte srpskih junaka. To je svet divova, zmajeva, borbe dobra i zla prikazan na komičan, zabavan, ali i edukativan način. U osam slika, kako je predstava zamišljena, deca će imati priliku da se poistovete sa glavnim likom princom ili sa princezom, koji će svojom ljubavlju i odanošću prema pravim vrednostima, pobediti Baš-čelika i divove i tako pronaći sreću.

U subotu i nedelju opera za decu počinje u 11 časova, a ulaz je slobodan.

Uroš Predić kao strip junak i filmski Frontić 29. i 30. oktobra

Izložba dela jednog najvećih srpskih slikara, Uroša Predića, otvorena je pre dve nedelje u Galeriji Matice srpske, a uz sadržaj prilagođen i pristupačan svima, a sada će se sa Predićem i mladi upoznati na potpuno novi način, kao strip junakom, koga je tako predstavio umetnik Mileta Poštić. U Kulturnoj stanici Liman, Galerija 29. oktobra u 11 časova organizuje radionicu „Uroš Predić u stripu“, gde će mladi, čitajući strip „Mudrost i ludost se ljude“ imati priliku da na jedinstven način uđu u umetnički svet Predića i otkriju zanimljive priče iz njegovog naizgled mirnog života. Tokom radionice učesnici će se upoznati sa strip junakom Predićem, a zatim će ga, koristeći maštu i dve mobilne aplikacije, oživeti. Zakazivanje putem linka na kalendaru dešavanja na www.galerijamaticesrpske.rs

Nedelja, 30. oktobar će biti prava filmska poslastica, takođe sa početkom u 11 časova, u Kulturnoj stanici Liman. U okviru programa festivala „Filmski front“, koji afirmiše kratki autorski film i pruža podršku novoj generaciji filmskih autora, poseban deo biće posvećen deci. U okviru segmenta „Frontić“ biće prikazana selekcija kratkih animiranih filmova iz celog sveta, za uzrast od 6 do 10 godina.

Ulaz je slobodan.

Grad stripa održava se u okviru programskog luka „Druga? Evropa” koji predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture te od 7. oktobra do 27. novembra mnogobrojnim programima pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza.

Detaljan program Evropske prestonice kulture i sve informacije u vezi sa projektom možete pronaći na sajtu projekta novisad2022.rs.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo