Početna Kultura Veče poezije na Tribini Mladih: Posveta ženi, biću kao takvom

Veče poezije na Tribini Mladih: Posveta ženi, biću kao takvom

0

IMG_9988
Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa Hrvatskim Kulturnim centrom, organizovao je Veče poezije na Trbini Mladih, a povod je bila zbirka ljubavne poezije Zdravka Odorčića „Čuvam te ispod kože“. Osim autora, poeziju su čitali Dragoljub Selaković i pesnikovi prijatelji.
Prevedena na više od deset jezika, pesma „Čuvam te ispod kože“ pročitana je posetiocima na mađarskom, arapskom i makedonskom, kao i na srpskom jeziku. Dramski pisac, reditelj, romanopisac i pesnik Zdravko Odorčić ovu zbirku prirpemao je pune dve godine, i kako kaže velika mu je čast što je imao priliku da svoje pesme i zbirku predstavi i u Novom Sadu.
“Asocijacija pod nazivom „Kultura snova“ povezuje pesnike širom nekadašnje Jugoslavije, uz pomoć nje pesnici imaju priliku da se predstavljaju u čitavom regionu, pa tako i u Srbiji. Po prvi put moja zbirka pesama danas se predstavlja u Kulturnom centru Novog Sada. Ova zbirka pesama predstavlja jednu vrstu posvete, ženi kao biću”, rekao je autor.

IMG_0029

Glavni junak u knjizi zaljubljuje se posle dužeg perioda, te počinje da proučava žensko biće. On piše pesme nepoznatoj ženi koju do sada nije upoznao, i kroz pesme joj poručuje da će je čekati i da će se jednog dana sresti, možda u drugom svetu ili pak dimenziji.

Zdravko Odorčić rođen je u Osjeku 1951.godine. Napisao je 12 drama od kojih je devet izvođeno u raznim pozorištima. Koncertno je izvođena drama „Zatvorske cimerce“ u KIC-u Zagreb. U Osijeku 1992. godine osniva prvo privatno pozorište u Hrvatskoj. Svoje predstave je i režirao, te je sarađivao sa nizom velikana hrvatskog glumišta, od Fabijana Šovagovića i Pere Kvrgića do Marije Kon, ali i glumcima mlađe generacije kao što su Velimir Čokljat, Jasna Odorčić i Goran Grgić, Saša Anočić i drugi. Uradio je nekoliko pozorišnih dramatizacija, koje je i režirao.

Autor: NsHronika.rs