Početna Kultura Večeras koncert Miloša Popovića u Gradskoj kući

Večeras koncert Miloša Popovića u Gradskoj kući

0

6

Večeras će u svečanoj sali Gradske kuće, u Novom Sadu, sa početkom u 20 časova, mladi pijanista Miloš Popović održati koncert. Na programu će biti dela F. Šuberta i F. Šopena, a ulaz na koncert je slobodan.
Miloš Popović je rođen 1985. godine u Beogradu, gde sa nepunih deset godina započinje svoje školovanje u Muzičkoj školi „Kosta Manojlović“ u klasi prof. Siniše Radojčića. Tokom svojih prvih godina školovanja osvojio je mnogobrojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima u Parizu, Beču, Košicama, Goriciji, Kragujevcu, Nišu, Beogradu…

Godine 1999. upoznaje ruskog pijanistu i pedagoga Jevgenija Mogiljevskog kod koga, u narednim godinama, redovno pohađa majstorske kurseve.

Muzičke studije započinje 2002. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Biljane Gorunović. Dve godine kasnije upisuje se na Kraljevski konzervatorijum u Briselu, u klasi prof. Jevgenija Mogiljevskog. Istovremeno, Miloš Popović je primljen na prestižni privatn i Queen Elisabeth College of Music (Vaterlo, Belgija), gde je zahvaljujući trogodišnjoj stipendiji Belgacom -a, imao mogućnost da radi sa francusko-libanskim pijanistom Abdel Rahman El Bašom. Na QECM je diplomirao sa najvišom ocenom – La plus grande distinction.

Tokom studija, imao je priliku da sarađuje sa eminentnim umetnicima kao što su: Menahem Presler, Dmitrij Baškirov, Žan-Klod Vanden Ejnden, Natalija Antonova, Sergej Markarov, Aldo Čikolini, Vitalij Margulis, Eugen Inđić, Aleksandar Madžar…

Miloš Popović redovno koncertrira kao solista i s orkestrom. Nastupao je u prestižnim dvoranama u Briselu ( Palais des Beaux-Arts, Flagey, Theatre Royal de la Monnaie ), Nirnbergu, Krakovu kao i na festivalima u Francuskoj ( Menton, Radio France Montpellier, Vexin, Chalard ) i Italiji ( Riva del Garda ). Svirao je sa: English Chamber Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Youth orchestra of the Americas, Prima la Musica … pod palicom dirigenata: Isaac Karabtchevsky, Augustin Dumay, Carlos Miguel Prieto … U novembru 2008. godine osvojio je drugu nagradu na Međunarodnom pijanistickom takmičenju „ Giuliano Pecar “ u Italiji. Dobitnik je nagrade „ Young Soloist 2010“ od strane Udruženja javnih radija francuskog govornog područja.

Za belgijsku izdavačku kuću Fuga Libera snimio je CD sa Šumanovim delima u 2007. godini. Krajem 2009, za istu izdavačku kuću snimio je novi CD Deconstructing the Wall sa beglijskim violinistom Lorencom Gato (dela Eneskua, Martinua i Mokranjca)

Autor: NsHronika.rs