Početna Kultura Večeras u Gradskoj kući trio “12 Strings”

Večeras u Gradskoj kući trio “12 Strings”

0

note,-muzika

U Svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu večeras u 20 časova koncert će održati trio “12 Strings”, koji čine Kristina Sabo Tokodi – violončelo, Kristof Mihael Vilhelm Jan – violončelo i Milica Svirac – violončelo.
Na programu će biti dela Johana Sebastiana Baha, Antonia Vivaldija, Roberta Davidsona, Davida Popera, Mariana Moresa i Vernera Tomas-Mifuna,

Klavirska saradnica biće Nataša Srdić Jan.

Kristina Sabo Tokodi, rođena 1982. godine u Senti. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Subotici, u klasi prof. Mirka Molnara. Akademiju umetnosti završava u Novom Sadu, u klasi prof Imre Kalmana. Pohađa specijalističke studije u klasi prof Dejana Božića, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. U radnom odnosu je u operskom orkestru Srpskog narodnog pozorišta, član je Vojvođanskog simfonijskog orkestra i više kamernih ansambla i orkestra.

Milica Svirac rođena je 1985. godine u Pančevu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora I. Kalmana 2008. godine. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima. Pohađala je majstorske kurseve kod eminentnih violončelista, kao što su Ksenija Janković (Nemačka), Stanislav Apolin (Češka), Tobijas Štosik (Austrija), Džozef Krouč (Engleska).

Zaposlena je u orkestru Opere Srpskog narodnog pozorišta, a sarađuje i sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom i Zrenjaninskom filharmonijom. Takođe je članica i festivalskog orkestra „Kotor Art”. Pored orkestarskog sviranja, bavi se i kamernim muziciranjem, a izdvaja se njen aktivan rad od 2008. do 2013. godine sa klavirskim triom „Noster Modus”, sa violinistkinjom Martom Kojadinović i pijanistkinjom Marinom Rajnović Babović. Povremeno sarađuje sa Dramom Srpskog narodnog pozorišta kao muzički izvođač, u predstavi „Šekspir u Kremlju”, koja je rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Ulisis (Ulysses) teatra (Zagreb), u režiji Lenke Udovički.

Takođe je bila učesnica projekata koji se tiču savremene muzike, od kojih se izdvajaju: „Savremena kompozicija u Vojvodini” 2012. i 2014. godine; projekat sa gitaristom Ivanom Čkonjevićem „Gradovi utočišta”, a album pod istoimenim nazivom izdat je 2013. godine za Šajo rekords (Shayo Records), Ženeva; projekat sa saksofonistom Borisom Kovačem „Times of Day” 2013. godine. Od septembra 2014. godine članica je trija „12 Strings”, u kome sarađuje sa čelistima Kristinom Sabo Tokodi i Kristofom Mihaelom Vilhelmom Janom.

Kristof Mihael Vilhelm Jan (Christoph Michael Wilhelm Jahn), violončelista, rođen je u Erfurtu (Nemačka) 1977. godine. Diplomirao i magistrirao je na Hochschule für Musik Franz Liszt u Vajmaru (Nemačka) u klasi profesora Brunhard Böhme. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja, među kojima se ističe II nagrada na Državnom takmičenju Nemačke „Jugend musiziert” (1996.godine).

Usavršavao se u klasi profesora Bogumila Karakonova u Sofiji (Bugarska), kao i kod profesora Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Gerharda Mantela, Petera Leiseganga, Christopha Richtera, Tobiasa Kühnea, Jörga Wolfganga Jahna, Jürgena Wolfa, Stephana Forcka (Vogler Quartett) i Ulricha Beetza (ABEGG Trio) u okviru letnjih kurseva.

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je 2000. godine kao član orkestra Staatskapelle u Vajmaru, a zatim je bio angažovan u Simfonijskom orkestru Erfurta, Kamernoj filharmoniji Kelna i delovao kao vođa grupe violončela orkestra Lohorchester Sondershausen. Od 2009. godine živi u Novom Sadu, gde deluje kao član grupe violončela u orkestru Srpskog narodnog pozorišta, Vojvođanskih simfoničara, kamernog orkestra Kamerata Akademika i nastupa zajedno sa pijanistkinjom Dinom Šuklar. Redovno sarađuje sa orkestrom Kamerne filharmonije Kelna kao gostujući član orkestra i solista tokom turneja. Koncertira širom Nemačke, Španije, Francuske, Velike Britanije, Irske i Srbije, solistički i kao član kamernih ansambala.

Nataša Srdić Jahn je rođena 1981.godine u Beogradu, završila je osnovnu i srednju muzičku školu “Isidor Bajić” u Novom Sadu, u klasi prof. Lidije Gvozdanović i prof. Milene Apić. Započete studije u klasi Prof. Rite Kinke na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu nastavlja i završava u klasi Frank-Immo Zichnera na Hochschule für Musik “Franz Liszt” u Weimaru. Godine 2009. je uspešno, sa najvišom ocenom, završila i postdiplomske studije kamerne muzike u Weimaru, u klasama prof. Ulrich Beetza i Birgit Erichson (ABEEG Trio), i prof. Larisse Kondratjewe.

Dobitnik je nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Pored solističkih i kamernih koncerata u regionu i u inostranstvu, Nataša Srdić-Jahn je dugogodišnje aktivna kao osnivač i član više ansambala moderne muzike u Srbiji i Nemačkoj, sa kojima redovno koncertira na domaćoj i stranoj sceni (Italija, Slovenija, Ekvador, Liban, itd.). Na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu zaposlena je od 2009. godine, kao viši stručni saradnik – korepetitor.

Autor: RTV
Foto: Ilustracija