Početna Kultura Veliki planovi Srpskog narodnog pozorišta do kraja godine

Veliki planovi Srpskog narodnog pozorišta do kraja godine

0

Nakon pauze u radu zbog pandemije, Srpsko narodno pozorište predstavilo je planove za leto i predstojeću 160. sezonu u sve tri umetničke jedinice.

Prva premijera koja će biti održana u najstarijem srpskom teatru posle ukidanja vanrednog stanja je drama “Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi” Toma Stoparda, u režiji Igora Pavlovića, najavio je direktor drame Milovan Filipović:

“Premijera će biti 8. jula i to zatvorenog tipa. Napravićemo pozive i biće ograničen broj gledalaca usled propisanih mera kojih smo dužni da se pridržavamo. Stolice će biti na bezbednom rastojanju, obavestićemo publiku da dođe sa maskama, napravićemo dezobarijeru i omogućiti dezinfekciju ruku.”

Pre toga, Srpsko narodno pozorište će gostovati u Smederevu, gde će u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave 4. jula izvesti predstavu “Smederevo 1941.” Ta predstava će ujedno imati čast i da otvori predstojeće “Sterijino pozorje” 26. avgusta.

Dramski ansambl u avgustu počinje probe za Šekspirovu “Buru”, u režiji Kokana Mladenovića i “Vilicu Ebena Bajersa” Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića. Od oktobra u planu je rad na dva značajna pozorišna projekta “Zločin i kazna” Dostojevskog, u režiji Igora Vuka Torbice i “Golmanov strah od penala”, Petera Handkea, u dramatizaciji i režiji Ane Đorđević.

Direktor Opere Aleksandar Stankov najavio je ponovni suret sa novosadskom publikom na krovu tržnog centra Promenada 26. juna, kada će biti izvedena “Rok opera” u koprodukciji sa Big Bendom. Zbog zahtevnih tehničkih uslova, opera “Don Đovani” sačekaće sledeću sezonu.

Sličnu sudbinu doživeo je i Balet Srpskog narodnog pozorišta, koji je morao da pomeri premijeru našeg najpoznatijeg muzičko-scenskog dela “Ohridska legenda”, Stevana Hristića, povodom značajnog jubileja – 70 godina Baleta. Usled nemogućnosti rada tokom vanrednog stanja, ona je odložena za oktobar, saopštio je direktor te umetničke jedinice Toni Ranđelović.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić najavio je tokom leta gostovanja predstava na festivalima kao i rekonkstrukciju zgrade pozorišta koja će uključiti i veliku scenu.

Izvor: RTV
Foto: SNP/Dejan Petrović