Početna Kultura Verdijeva „Aida“ pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Verdijeva „Aida“ pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi

0

Operom „Aida“ Ðuzepea Verdija, 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi, biće otvorena 161. sezona Srpskog narodnog pozorišta.

Čuveno muzičko delo će biti izvedeno u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, kao pravi spektakl sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača.

Prema rečima reditelja Aleksandra Nikolića, „Aida“ je priča o strasti, o sukobu dva carstva i dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o borbi dve zaljubljene žene, princeze, ali istovremeno i dve robinje, robinje ljubavi i strasti.

Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, pobednik na frontu, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U igri ljubavi i rata, njegov svet čine dve princeze iz dva zaraćena carstva.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti velikog Verdija, Opera SNP-a proslavlja još dva značajna jubileja, 160 godina pozorišta i 150 godina od praizvedbe „Aide“.

Izvor: novisad.com
Foto: SNP / Promo