Početna Kultura Verdijeva „Aida“ pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Verdijeva „Aida“ pod vedrim nebom na Petrovaradinskoj tvrđavi

Operom „Aida“ Ðuzepea Verdija, 15. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi, biće otvorena 161. sezona Srpskog narodnog pozorišta.

Čuveno muzičko delo će biti izvedeno u skladu sa originalnom idejom kompozitora – pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave, kao pravi spektakl sa više od 350 učesnika na sceni – muzičara u orkestru, članova hora, domaćih i međunarodnih solista, baletskih igrača.

Prema rečima reditelja Aleksandra Nikolića, „Aida“ je priča o strasti, o sukobu dva carstva i dve religije, o sukobu dva mentaliteta, ali pre svega o borbi dve zaljubljene žene, princeze, ali istovremeno i dve robinje, robinje ljubavi i strasti.

Centralna tačka sukoba je mladi harizmatični vojskovođa, pobednik na frontu, majstor u umetnosti ratovanja, ali nevešt u dvorskim spletkama. U igri ljubavi i rata, njegov svet čine dve princeze iz dva zaraćena carstva.

Predstava će, iako na otvorenom, biti izvedena u skladu sa svim kovid preporukama Kriznog štaba, a karte će se uskoro naći u prodaji na blagajni pozorišta i online servisima.

U godini kada ceo svet obeležava 120 godina od smrti velikog Verdija, Opera SNP-a proslavlja još dva značajna jubileja, 160 godina pozorišta i 150 godina od praizvedbe „Aide“.

Izvor: novisad.com
Foto: SNP / Promo