Početna Kultura Vidovdanski koncert “Iznad Istoka i Zapada” sutra u KCNS

Vidovdanski koncert “Iznad Istoka i Zapada” sutra u KCNS

0

Vidovdanski koncert “Iznad Istoka i Zapada” biće održan na velikoj sceni Kulturnog centra Novog Sada uz uoči praznika Vidovdana, 27. juna u 20 časova.

“Iznad Istoka i Zapada” antologijski je raritet srpske sabrane muzike od perioda srednjeg veka, nemanjićke Srbije preko najznačajnijih etno zapisa i instrumentalnih bravura od Kosova do Vojvodine, do dvadesetog veka u srpskom izvornom nadahnuću, remek dela čuvenog meloda pojca i kompozitora čuvenih pesama “Vostani Serbije”, “Oj Kosovo, Kosovo”, “Oj Prizrene grade” “Balada Caru Urošu i Jeleni Anžujskoj” i mnogih drugih, Ljubomira Ljube Manasijevića.

U solo i duetskim numerama sa legendom srpskog pojanja učestvuje i sopran kristalne čistoće, novosadska operska diva, mr Zorica Belić, dok instrumentalne bravure celokupnog programa ove večeri pripadaju članovima, kvartetu čuvenog “Ansambla Renesans” beogradskog ansambla za ranu muziku koji postoji 53 godine.

Cilj koncerta “Iznad Istoka i Zapada” je očuvanje srpske muzičke misli u kulturno umetničkom i medijskom prostoru Srbije u poplavi instant repertoara potrošačkog društva današnjice, kiča i šunda i odnosi se na primarnu ciljnu grupu populacije mladih kojima je neophodno predstaviti vrednost očuvanja sopstvenog nasleđa dok se sekundarno odnosi se na celokupnu javnost. Malo je prilika danas čuti tematiku srpske srednjovekovne umetničke misli sa orekestrom za ranu muziku na autentičnim instrumentima uz pojca i operskog solistu lirskog soprana, navodi se u saopštenju organizatora.

Na repertoaru su: Srednjovekovne srpske melodije, instrumentalne i vokalne minijature, kosovski ciklus sa tematikom nemanjićke Srbije, Balada Caru Urošu i Jeleni Anžujskoj, U Prizrenu gradu, Sve dok je tvoga blagog oka, Car Lazar sitnu knjigu piše, Marijo deli bela Kumrijo, Gusta mi magla padnala, Gora ječi, Srpkinja, Oj Kosovo Kosovo, Iznad istoka i zapada, Kosovski božuri, Džanum na sred sela, “Iznad Istoka i Zapada”, Kaplarsko kolo, Despotovac Beli grad, i mnogi drugi biseri u maniru dragocene srednjovekovne i etno srpske vokalne i instrumentalne riznice.

Učestvuju:

Ljubomir Ljuba Manasijević – naš čuveni melod, pojac i kompozitor, iz Beograda,
mr Zorica Belić, operska solistkinja sopran iz Novog Sada.

Članovi beogradskog ansambla “Renesans”:

Prof. Ljubomir Dimitrijević (jedan od osnivača ansambla Renesans) – blok flauta, traverzo flauta, frula,
dr Darko Karajić (profesor gitare na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu) – lauta, ćura, šargije,
Andrija Sagić – autentični udarački instrumenti,
Saša Borović – violina, koji je i violinista simfonijskog orkestra RTS.

Izvor: RTV
Foto: Promo