Početna Kultura Više od 30 kulturnih projekata u okviru manifestacije Buđenje Fruške gore”

Više od 30 kulturnih projekata u okviru manifestacije Buđenje Fruške gore”

0

Fondacije “Novi Sad 2021” će u narednom periodu na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, više od 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.

Projekat “Buđenje Fruške gore” jeste jedan od strateških ciljeva Pokrajinske vlade i Fondacije “Novi Sad 2021”, rekla je juče u kompleksu “Vrdnička kula” u Vrdniku, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Tako je u okviru ovog projekta, kako je naglasila Miloševićeva, na Fruškoj gori održan događaj namenjen najmlađoj publici, izvođenje simfonijske bajke Sergeja Prokofjeva “Peća i vuk”.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije “Novi Sad 2021” podsetio je da se u godini zaštite kulturnog nasleđa, ovaj prostor, koji se nalazi u području “Vrdničke kule” sam nametnuo, kao i blizina Vrdnika, mesta obeleženog industrijskim nasleđem, od postojanja starog rudnika i svega što je tu celinu zaokružilo.

– Sa tim u vezi, planiramo da u jednom od narednih projekata Vrdnik bude značajna kulturna stanica – naveo je Milenković i dodao da će do kraja ove godine na čuvenoj zgradi vrdničke Kasine biti postavljen hologram sa fotografijama fruškogorskih manastira, kao i brojni drugi sadržaji namenjeni mlađoj publici.

Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Mikice Jevtića izveo je simfonijsku bajku za decu “Peća i vuk” Sergeja Prokofjeva. Orkestru se na sceni u ulozi naratora pridružio i prvak Pozorišta na Terazijama, glumac Dragan Vujić Vujke.

Izvor: 021
Foto: Pokrajinska vlada