Početna Kultura Vojvođanski festival klasične gitare

Vojvođanski festival klasične gitare

0

U Novom Sadu od 2. do 4. aprila biće održan ovogodišnji, 12. po redu Vojvođanski festival klasične gitare, koju organizuje Asocijacija gitarista Vojvodine. Program ova manifestacije obuhvatiće koncerte solista i kamernih sastava, Međunarodno takmičenje mladih gitarista “Dr Jovan Jovičić”, predstavljanje novih muzičkih izdanja – kompakt diskova i knjiga o muzici, kao i seminare za mlade muzičare.

U ponedeljak, 2. aprila sa početkom u 20.30 u svečanoj sali Gradske kuće biće predstavljen autorski CD “Sve što slutnja šapne” novosadskog kompozitora Nemanje Nešića sa muzikom na stihove pesnika Dobriše Cesarića.

U utorak 3. aprila u svečanoj sali Gradske kuće od 19.00 časova počinje koncertni program na kojem će se novosadskoj publici svojim izvođenjima najpre predstaviti duo u sastavu: Vukašin Mišković, gitara i Fedor Ruškuc, kontrabas, a zatim će u istom prostoru nastupati mladi gitaristi Miloš Vuković i Nikola Đorđević.

Za sredu, 4. april najavljen je solistički nastup Pavla Filipovića, a potom će u svečanoj sali svirati pobednici Međunarodnog takmičenja “Dr Jovan Jovičić”. U nastavku večeri u istom prostoru biće priređene i promocije CD-a sa muzikom za gitaru “Od čorosa do tanga” Slobodana Milivojevića i knjige “Gitara kroz vekove” autora Evite i Stevana Jovića.

Poziv za učešće na ovogodišnjem takmičenju “Dr Jovan Jovičić” naišlo je na izuzetan odjek, tako da će na njemu učestvovati više od stotinu mladih gitarista iz cele Srbije, iz Crne Gore, iz Makedonije, Bosne i Hercegovine i iz Bugarske. Kao što je to već uobičajeno, u okviru festivala biće održani i seminari za mlade muzičare, na kojima će predavati eminentni gitaristički pedagozi i koncertni solisti.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay