Početna Kultura Vojvođanski simfonijski orkestar na festivalu Nomus

Vojvođanski simfonijski orkestar na festivalu Nomus

0

Vojvodjanski simfonijski orkestar foto SAJT

Dupli Koncert za udaraljke i simfonijski orkestar, pod nazivom „Opsesije“ jedno od najnovijih ostvarenja Nebojše Jovana Živkovića, biće premijerno izveden na Nomusu u ponedeljak, 27. aprila na koncertu Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod dirigentskim vođstvom šefa – dirigenta ovog ansambla, Berislava Skenderovića. Solisti na bogatoj bateriji udaraljki biće kompozitor, Nebojša Živković i mlada bugarska perkusionistkinja Irena Manolova.
Koncert počinje u 20,00 časova.

„Kompozitor i perkusionista koji živi u Nemačkoj, Nebojša Živković, razvio je jedan oštar, silovito muški način sviranja i veličanstven svet udaraljki… njegove velike pokrete karakteriše začuđujuća snaga, a često i naglašena žestina… opseg i kombinacija zvuka koje on stvara su zadivljujući, a iz svega toga proizilaze ogromno majstorstvo i virtuoznost interpretacije koji mogu samo da oduševe slušaoca, ostavljajući ga bez daha.“
Navedenim rečima kritičar Bi-Bi-Sijevog muzičkog magazina piše o našem umetniku koji je već 30-tak godina građanin sveta i jedan od najuglednijih perkusionista, čija dela za udaračke instrumente doživljavaju stotine izvođenja godišnje.

U drugom delu večeri na programu je čuvena orkestarska svita “Planete” engleskog kompozitora Gustava Holsta, delo nastalo u drugoj deceniji XX veka. Ova maštovita, efektna, neobično koloritna i zvučno zanimljiva, sedmostavačna kompozicija koja će prvi put zazvučati sa novosadskog koncertnog podijuma, brzo pronalazi put do slušalaca i upravo raznolikim karakterom stavova, povezanim s astrološkim znakovima zodijaka, lako podstiče njihovu maštu. Verujemo da će tako biti i zahvaljujući izvođenju Vojvođanskog simfonijskog orkestra, u ponedeljak 27. aprila, pretposlednje večeri Nomusa 2015.

Informacije i prodaja ulaznica u Muzičkoj omladini Novog Sada (Katolička porta 2/2, tel.021 452 344) radnim danima od 8,00 do 14,00 časova, kao i dva sata pred početak programa na mestu održavanja, a cena ulaznice iznosiće svega 500,00 dinara.

Autor: NsHronika.rs