Početna Kultura “Volfgang Amadeus”: Balet Renata Canele gostuje u SNP-u

“Volfgang Amadeus”: Balet Renata Canele gostuje u SNP-u

0

Prvi put u Srpskom narodnom pozorištu gostovaće „Evropa balet“ iz Sankt Peltena, baletska trupa iz Austrije, sa spektaklom “Volfgang Amadeus“, o životu muzičkog genija iz Salcburga, Volfganga Amadeusa Mocarta, u režiji i koreografiji Renata Canele, na muziku Mocarta i Salijerija: 8. novembra, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 20 časova.

Balet „Volfgang Amadeus“ (Wolfgang Amadé) Renata Canele, pojavio se 2019. godine kao nova i jedinstvena produkcija.

– „Komad koji naši baletski umetnici iznose od prvog do poslednjeg takta. Razumeti Mocarta kao osobu, njegovu muziku upiti u sebe i shodno tome interpretirati, to je umetnički posao igrača. Posao igrača se ne sastoji samo od igračkog umeća kao zanata i savršenih pirueta, nego i od toga kako se izvede umetnička komponenta, po kojoj se na kraju i razlikuju baletski igrači. Produkcija „Volfgang Amadeus“ je prvi put izvedena u Bečkoj državnoj operi 1998. Tada je glavnu ulogu igrao Vladimir Malakhov. Godine 2005. Kristijan Ludvig Aterze je kreirao scenografiju za „Petrušku“ Renata Canele u Bečkoj državnoj operi. Godinu dana kasnije, Canela je postavio novu verziju „Volfgang Amadeus“ u beogradskoj operi i teatru „Madlenijanum“. Dvanaest specijalnih tematskih slika su rađene po narudžbi i korišćene su u toku izvođenja. Trinaest godina kasnije, kreativni tim se ponovo sastaje, povodom osnivanja Choreo Center Europe u Sank Peltenu, u Austriji. U njemu je kao član i makedonska kostimografkinja Olgica Đorgijeva.“ Renato Canela tim povodom je još rekao: „Sa predstavom „Vofgang Amadeus“ postignut je uspeh i utemeljeno je osnivanje fondacije „Choreo Center Europe“. Predstava nije smeštena u okvir Beča, nego je to jedan kamerni komad, specijalizovan za ansambl Evropa baleta.“

Balet „Volfgang Amadeus“ se izvodi na muziku Mocarta i Salijerija i realizovan je sa ansamblom Evropa baleta (Europa Ballett). Glavnu ulogu igra solista Florijan Kador (Florient Cador).

Balet „Volfgang Amadeus“ prikazuje na umetnički način – plesom, muzikom, scenografijom, kostimima i scenskim rešenjima – prekretnice u životu i kreativnosti muzičkog genija iz Salcburga.

  • Umetnički direktor: Mihael Fihtenbaum (Michael Fichtenbaum)
  • Autor i koreograf: Renato Canela (Renato Zanela)
  • Muzika: V. A. Mocart i Antonio Salijeri
  • Scenografija: Kristijan Ludvig Aterse (Kristian Ludvig Aterse)
  • Kostim: Olgica Đorgieva
  • Svetlo i video dizajn: Filip Prajs (Philipp Preiss)

Ulaznice u prodaji na Biletarnici SNP-a, po ceni od 700 dinara (balkon) do 900 dinara (parter). Važi popust od 30% za studente (uz indeks).

Foto: SNP/Promo