Početna Kultura Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa

Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević juče je potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog prostora za mlade, koji će biti na mestu tzv. Kineske četvrti.

Time je i definitivno odlučeno da se sačuva arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa koji se nalazi na ovoj gradskoj lokaciji, a što isključuje bilo kakvu mogućnost izgradnje stanova i tržnih centara u Kineskoj četvrti, odnosno korišćenje ovog prostora u sportsko-rekreativne i magacinske svrhe.

On ističe da je postignuta saglasnost svih relevantnih aktera u kulturi i privredi, građana i ostale stručne i zainteresovane javnosti da se krene u realizaciju i razvoj Youth creative polis-a u kojem će biti smeštene sve delatnosti definisane u Akcionom planu primene kulturnih i kreativnih industrija, kao i sve uslužne delatnosti, uključujući i uslužne zanate, koje ovim planom nisu definisane, ali koje doprinose i učestvuju u kulturno-umetničkoj i kreativnoj produkciji.

Kako kaže, osnovaće se Savet za razvoj Youth creative polis-a koji će Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja pomoći u daljem definisanju preciznijih kriterijuma, obaveza i odgovornosti svih budućih aktera u omladinsko-kreativnom distriktu, kao i modele za njihovu ekonomsku održivost. Taj Savet će činiti predstavnici nadležnih gradskih uprava i Radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, predstavnici zanatlija i kulturno-umetničke i kreativne produkcije koji svoju delatnost obavljaju u ovoj četvrti, kao i predstavnici OPENS-a i Fondacije “Novi Sad 2021”.

Bez obzira na različita viđenja, stavove, pa i interese, zajednički zaključci o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Petar Drapšin” potvrđuju da smo ostvarili možda i najvažniju pobedu za dalji razvoj našeg grada u celini, a to je početak izgradnje kulture dijaloga – rekao je Vučević.

Odluci gradonačelnika prethodila su tri meseca učestalih istraživanja, anketa, fokus-grupa i javnih rasprava stručne, ali i najšire javnosti o razvoju Youth creative polis-a, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Izvor: 021.rs