Početna Kultura Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa

Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević juče je potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog prostora za mlade, koji će biti na mestu tzv. Kineske četvrti.

Time je i definitivno odlučeno da se sačuva arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa koji se nalazi na ovoj gradskoj lokaciji, a što isključuje bilo kakvu mogućnost izgradnje stanova i tržnih centara u Kineskoj četvrti, odnosno korišćenje ovog prostora u sportsko-rekreativne i magacinske svrhe.

On ističe da je postignuta saglasnost svih relevantnih aktera u kulturi i privredi, građana i ostale stručne i zainteresovane javnosti da se krene u realizaciju i razvoj Youth creative polis-a u kojem će biti smeštene sve delatnosti definisane u Akcionom planu primene kulturnih i kreativnih industrija, kao i sve uslužne delatnosti, uključujući i uslužne zanate, koje ovim planom nisu definisane, ali koje doprinose i učestvuju u kulturno-umetničkoj i kreativnoj produkciji.

Kako kaže, osnovaće se Savet za razvoj Youth creative polis-a koji će Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja pomoći u daljem definisanju preciznijih kriterijuma, obaveza i odgovornosti svih budućih aktera u omladinsko-kreativnom distriktu, kao i modele za njihovu ekonomsku održivost. Taj Savet će činiti predstavnici nadležnih gradskih uprava i Radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, predstavnici zanatlija i kulturno-umetničke i kreativne produkcije koji svoju delatnost obavljaju u ovoj četvrti, kao i predstavnici OPENS-a i Fondacije “Novi Sad 2021”.

Bez obzira na različita viđenja, stavove, pa i interese, zajednički zaključci o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa “Petar Drapšin” potvrđuju da smo ostvarili možda i najvažniju pobedu za dalji razvoj našeg grada u celini, a to je početak izgradnje kulture dijaloga – rekao je Vučević.

Odluci gradonačelnika prethodila su tri meseca učestalih istraživanja, anketa, fokus-grupa i javnih rasprava stručne, ali i najšire javnosti o razvoju Youth creative polis-a, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Izvor: 021.rs