Početna Kultura Za Aidu prodato 2.000 karata: Opera pod vedrim nebom na tvrđavi 15....

Za Aidu prodato 2.000 karata: Opera pod vedrim nebom na tvrđavi 15. septembra

0

Pod vedrim nebom, među zidinama Petrovardinske tvrđave, 15. septembra izvešće se epsko opersko delo Aida. Prošlo je tačno 150 godina od prve izvedbe ove opere u Egiptu 1871. godine.

Na sceni će biti više od 350 učesnika, među kojima su muzičari u orkerstru, članovi hora, domaći i mađunarodni solisti, baletski igrači i veliki broj statista za scenu marša vojnika.

Operom će dirigovati gost iz Italije Andrea Solinas, koji nastavlja saradnju SNP-a sa rediteljem Aleksandrom Nikolićem, gostom iz Beograda, a koreografiju je uradio Aleksandar Ilić.

Povodom predstojećeg događaja na konferenciji su se obratili pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, pokrajinska sekretarka za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, upravnik Srpskog narodnog pozorišta dr Zoran Đerić, kao i direktor opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.

Pomoćnik ministra za kulturu i informisanje Radovan Jokić ističe da je ova opera veliki i izvanredan događaj, koje je ministarstvo podržalo i prepoznalo kao veoma važan projekat.

– Nadamo se da će ovaj događaj pokrenuti ostale ustanove da prave ovakve događaje, povećaju svoje projekcije, a mi smo spremni da pozitivno odgovorimo na ovakve zahteve velike, ambiciozne i dobro je da imate snage, želje, motiva i hrabrosti da se uđe u jedan ovako zaista veliki projekat – istakao je Jokić.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić naglašava da je Grad Novi Sad bezrezervno podržalo realizaciju ovog projekta, sa namerom da se plasira vrhunski kulturni program.

– Aida kao bezvremenska priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Siguran sam da će naši, i solisti iz inostranstva, zajedno sa velikim timom koji stoji iza ovog projekta, izneti ovaj vrhunski komad na najbolji način i da će time Opera Srpskog narodnog pozorišta još malo odskočiti na lestvici, na kojoj se već sada visoko kotira – istakao je Rožić.

Marta Dragaš, violinistkinja u orkestru Opere srpskog narodnog pozorišta, kaže za NS Uživo da prvi put svira operu Aida i da uživa u svakoj probi.

– Pripreme su teške, pogotovo kad je u pitanju jedna ovako velika opera kao sto je Aida gde imamo veliki broj učesnika, iziskuje požrtvovan svakodnevni rad i ulaganje ogromne energije svakog pojedinca da bi na kraju predstava zaživela u punom sjaju. Naša publika je naša podrška, njihovi aplauzi su poseban “začin” svake predstave i nagrada za uložen trud i rad i zato me veoma raduje to sto čujem da je prodato već tako mnogo karata i da ljudi u tolikom broju žele da vide ovaj nesvakidašnji dogadjaj – istakla je Marta.

Do sada je prodato 2.000 ulaznica, a tenor Stevan Karanac, koji tumači ulogu ratnika Radamesa, izjavio je da su kostimi gotovi i da je već održana glavna proba.

– Nemam tremu, ali imam odgovornost. Prvi put pevam premijeru u SNP-u i zbog toga sam baš uzbuđen. To je više sreća, nego pritisak – rekao je Karanac.

Opera Aida će se odigrati na trenutno najvećoj bini na Balkanu, koja je smeštena gde je EXIT-ova glavna bina.

Izvor: NSuzivo.rs
Foto: SNP / V. Veličković