Početna Kultura Završen drugi dan Festivala uličnih svirača

Završen drugi dan Festivala uličnih svirača

0

3

Stari centar grada sa svojim ulicama i trgovima 15 godina zaredom neodoljivo privlači sve generacije da budu deo Festivala uličnih svirača. Koncept samog festival je napravljen da bi se afirmisali brojni umetnici lokalnog i regionalnog miljea, koji se svojim performansima i nastupima publici predstavljaju.

Tokom drugog dana Festivala uličnih svirača na nekoliko lokacija u Novom Sadu svi prisutni mogli su da uživaju u karnevalskoj atmosferi i dobroj energiji koja se širila uz vibracije muzike umetnika koji su učinili da atmosfera bude neverovatna i da publika sa osmehom na licu ode sa festivala. Pored muzičkog sadržaja na binama su bile organizovane predstave i performansi. Druge večeri festivala najveću pažnju je svakako privukao italijanski višečlani duvačko-bubnjarski marching sastav BadaBimBumBand. Njihov originalan i zabavan performans nikoga nije ostavio ravnodušnim. I pored toga što je u jednom momentu počela kiša da pada svi prisutni su se naoružali kišobranima tako da je program tekao po planu bez prekida.

1

U Katoličkoj porti nastupio je novosadski šestočlani bend Lepi Jova. Ovi umetnici su muzici dali svoj lični pečat kombinujući frulaško kolo i rumbu. Oni stvaraju autorsku instrumentalnu muziku, punu energije, baziranu na etno motivima s čestim promena ritma, pored toga u svom program imaju i zanimljive obrade. Frulu su, kako kažu, izvukli iz narodne, tzv. dvojke, i dali joj veću slobodu kao melodijskom instrumentu. Muzička kritika beleži da Lepi Jova veoma vešto i odmereno spaja srpsko kolo, tzv. balkanski bit i džez sa rokom i elektronskom muzikom.

2

Bogat program ovog festivala svake godine u Novi Sad privlači sve veći broj turista kako iz zemlje tako i inostranstva, a potvrda ovoj činjenici je i nagrada “Turistički cvet” koju je Turistička organizacija Srbije dodelila festivalu 2007. godine u kategoriji “Kulturno-turistička manifestacija u funkciji turizma”.
Festival uličnih svirača organizuje Umetnička asocijacija “Inboks“ iz Novog Sada, koja je koncept manifestacije unapredila i prilagodila savremenim tokovima u umetnosti i kulturi 21. veka. Na taj način, Festival uličnih svirača čvrsto stoji u vrhu sličnih događaja tokom jedne sezone u Evropi.
Dođite danas i budite deo dobre atmosfere na Festivalu uličnih svirača!

Autor i foto: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs