Početna Kultura Završen Filmski festival Obnova – Film “Gejm” osvojio “Mašnu Obnove” za najbolji...

Završen Filmski festival Obnova – Film “Gejm” osvojio “Mašnu Obnove” za najbolji film

0
Ekipa filma “Gejm”

Treći po redu filmski festival Obnova završen je juče svečanom dodelom nagrada, dok je u bogatom programu od 1. do 4. septembra na 4 lokacije u Novom Sadu uživalo više od 4000 posetilaca. Mašna Obnove” za najbolji film u takmičarskoj selekciji dodeljena je filmu Gejm”, rediteljke Ane Lazarević. Žiri u sastavu Milan Puzić, scenarista, Kalina Kovačević, glumica i Slobadan Ivetić, režiser, u obrazloženju su istakli da je odluka bila jednoglasna.

Rediteljka Ana Lazarević je napravila dobar, ali pre svega iskren i pošten film. Njena režija je precizna i tačna. Iz filma zrače autorkine emocije i empatija prema ljudima. Oseća se njena beskrajna želja za stvaranjem spona sa ljudima drugih kultura.”

Dodela nagrade Raši Andriću

Žiri- deo obrazloženja

Iako ekipa filma nije bila u mogućnosti da prisustvuje dodeli nagrada, rediteljka je putem pisma uputila reči zahvalnosti.

Od sveg srca prihvatam nagradu za najbolji film koju mi uručuje Filmski Festival Obnova, ponosna sam što smo nagrađeni u Novom Sadu. Zahvalna sam organizatorima i žiriju što su pružili priliku našem filmu. Ova produkcija je bila zahtevna, nismo imali puno sredstava, ali smo imali puno ljubavi za film, kao i jedni prema drugima. Dirnulo nas je gostoprimstvo organizatora festivala i takođe nas je obradovao entuzijazam publike. Pažnja sa kojom ste dočekali naš film dokazuje širinu i želju za međunarodnim razumevanjem, nešto što je karakteristično za Novosađane.”

Proglašenje pobednika

Ana Lazarević, rediteljka filma Gejm” 

Mašna Obnove” za poseban doprinos srpskoj kinematografiji uručena je reditelju Radivoju Raši Andriću, koji decenijama društveno – angažovanim filmskim jezikom i nesvakidašnjim humorom stvara dobre sisteme vrednosti i prenosi ih putem filma. Publika je sva četiri dana festivala imala priliku da pogleda i kultna ostvarenja u njegovoj režiji: „Leto kad sam naučila da letim“, „Munje“, „Tri palme za dve bitange i ribicu“ i „ Kad porastem biću kengur“.

Specijalna nagrada „Milica Milićević” za najbolji studentski film dodeljena je Tamari Kostrešević za film “Lažni autostop”.  

Osim filma „Gejm”, u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma publika je pogledala i filmove „Heroji radničke klase”, „Ala je lep ovaj svet“ , „Komedija na tri sprata,  „Heroji“, „Mrak“, „Ne igraj na Engleze“ i „Džem od kavijara“.

Kako je ideja festivala da stvori jedan kutak za obnavljanje i negovanje kulture, u toku četiri dana festivala, bili su prikazani čuveni digitalno remasterizovani filmovi „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Valter brani Sarajevo“, „Bitka na Neretvi“ , „Ko to tamo peva“, „Miris dunja”, kao i film „Neka druga žena“ .

Ekipa filma “Komedija na tri sprata”

U kategoriji „Izvan selekcije“ prikazani su i filmovi „Gde je Ana Frank?” (u saradnji sa Sarajevo film festivalom i fondacijom “Friedrich-Ebert-Stiftung Dialogue Southeast Europe”), „Stric”, „Ševa”, „Valter” i „Frau Ajnštajn”.

Tokom festivala održane su radionice o filmu namenjene najmlađim posetiocima i tinejdžerima, kao i promocija knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century ”, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Posebnoj atmosferi festivala doprineli su bendovi Šlagvort, Monohrom, Jeluscinia i Amos bend, kao i Darež i Noćobdije”.  

Ideja festivala je i ove godine bila da stvori javni kutak za sedmu umetnost, publiku, negovanje i obnavljanje kulture i podsticanje filmskog stvaralaštva. Festival je rezultat entizijazma mladih filmskih radnika i ljubitelja filma koji su želeli da podsete na to da dobri sistemi vrednosti žive i obnavljaju se na filmskom platnu.  Festival realizuje udruženje „Filmium” uz podršku Evropske prestonice kulture, Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada, Akademije umetnosti u Novom Sadu i bioskopa Arena Cineplex.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Filmski festival “Obnova”