Početna Kultura Završena 12. noć muzeja: Šetnja Novim Sadom na kulturan način

Završena 12. noć muzeja: Šetnja Novim Sadom na kulturan način

0

nocmuzejaOvogodišnja manifestacija kojoj je cilj da približi kulturne baštine, popularna Noć muzeja, koja se odigrava u preko 50 gradova u Srbiji, održana je sinoć i u prestonici Vojvodine, dvanaesti put po redu. Od pet popodne do sat vremena iza ponoći Novosađani su imali priliku da, šetkajući kroz svoj grad, svrate na više od dvadeset lokacija na kojima je bio raspoređen program ove manifestacije.
U Galeriji Podrum mogli smo uživati u izložbi umetnika iz Indije, koji je eksperimentisao sa tekstilom, popularnim „fabric art“ stilom, uz obaveznu klasičnu indijsku muziku.
Na istoj lokaciji najmlađi su takođe mogli pokazati svoj talenat kroz kreativne radionice na temu indijskih ornamenata, uz pomoć pomenutog umetnika.
Odatle se selimo u Gradsku biblioteku u samom centru, u kojoj su održana predavanja o stripu, a nekako se činilo da je omladina više zainteresovana, možda i zbog lepog vremena, za ispijanje pića u baštama, nego za samu posetu Noći muzeja, iako je ove godine grad bio široke ruke, za divno čudo, i častio svoje meštane besplatnom manifestacijom.
U holu RTV-a slavila se pedesetogodišnjica Studija „M“ , a uz prikazivanje bogate istorije ovog studija kroz izložbu, posetioci su mogli da se oprobaju u pevanju, kroz interaktivnu radionicu „karaoke“, da nacrtaju svog muzičkog idola ili stihove svoje omiljene pesme na punktu za crtanje, ili pak da se opuste uz mnogobrojne koncerte.
Za surfere, aktivne sportiste, ljubitelje vode i daske, izdvajamo druženje sa lokalnim skejterima, projekcije i predavanja na ovu temu, kao i izložbu fotografija i ređih eksponata.
U Novosadskom pozorištu održana je predstava „Five for two“ koju su činili gosti iz Kelebije.
Kako umetnost ne poznaje granice i ne pravi razlike, nasuprot ljudima, tako je napravljena izložba osoba sa invaliditetom koji su i te kako pokazali svoj talenat kroz rukotvorine oslikane na crepovima i tacnama.
Za onu generaciju koja je odrastala uz čuvene „Fazone i fore“ emisiju, Noć muzeja izabrala je nove male učesnike za snimanje serijala koji tek predstoji.
Riblja pijaca ove godine je razočarala. Ne tako posećen „Urbanluk“ kao prethodnih godina, preglasna muzika i malo štandova sa osveženjem, slatkim i slanim đakonijama koje bi trebalo da se prodaju po pristupačnim cenama, naterao nas je da se ne zadržimo nego nastavimo korzo kroz prelepi Novi Sad. Stižemo do Muzeja Vojvodine gde nailazimo na bogatu Vinčansku i Badensku kulturu, predratno razdoblje na tlu Vojvodine, nošnje, freske, grobnice, priče o Vidovdanskom ustavu, izložbu oružja, fotografije partizanskih bolnica, tradicionalnog sela i mnoštvo drugih zanimljivih eksponata, upoznajući religije kroz fotografiju i multimedijalni sadržaj.
Na 22 lokacije Novosađani su besplatno imali mogućnost da upoznaju svoj grad na jedan sasvim drugačiji način, van tokova ovog veka, van društvenih mreža, i tako budu deo najkulturnije manifestacije u oblasti muzeja.

Autor: Nikea Vučetić