Početna Kultura Železnička stanica večeras postaje dizajn paviljon

Železnička stanica večeras postaje dizajn paviljon

0

Izložba švajcarskog dizajna “Swiss style now” svečano će biti otvorena večeras u 20.21 čas, u holu Železničke stanice.

Nakon Njujorka, Pekinga i Hong Konga, Novi Sad ima privilegiju da bude domaćin jedne od najznačajnijih izložbi u oblasti dizajna „Swiss style now“ koja prikazuje savremene tokove poznatog švajcarskog stila, kao i neobične tehnike štampe i visokokvalitetne materijale od kojih su sačinjeni izložbeni predmeti.

Autori izložbe, studio „Neo Neo“, Erik Brehbul, Noel Leu i Aleksander Tokilovski iz Švajcarske ovom izložbom kroz preko 320 radova, koje čine plakati, knjige, magazini, omoti za vinil ploče i flajeri, nastoji da upozna publiku sa modernim švajcarskim dizajnom.

Zašto je i dalje švajcarski dizajn omiljen među stručnjacima i po čemu je prepoznatljiv posetiocima će približiti jedan od naših najpoznatijih grafičkih dizajnera – Slavimir Stojanović Futro.

Izložba je realizovana u saradnji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i PDP konferencije kreativnih medija, a biće otvorena do 15. oktobra.

Železnička stanica biće mesto na kom će biti predstavljen i projekat pobednika 14. Praškog kvadrijenala Filipa Jovanovskog „Ova zgrada govori istinu“ koji se bavi problemom javnih prostora. Performans u okviru tog projekta biće izveden najpre 22. septembra u 12 sati, zatim uveče u 20 časova, a 23. i 24. septembra u tri termina: od 12, 17 i 20 sati.

„Kaleidoskop kulture“ je programski luk iza kog stoji „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u „grad scenu“. Deo „Kaleidoskopa kulture“ su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, „Kaleidoskop“ kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

Foto: Promo