Početna Kultura “Ženski glas” napokon postaje važna tema

“Ženski glas” napokon postaje važna tema

0

Savremena domaća drama „Lutka sa kreveta 21“ hrabro otvara teme o kojima se čak i danas slabo i stidljivo govori. Drama Đorđa Lebovićeva postala je gotovo arhetipski model tragedije nedokazivog zločina i, što je važnije, otvorila je poseban problem tragedije žene u logoru.

Priča o Vilmi, bivšoj logorašici „Kuće lutaka“, njenom životu, izborima i dilemi da li progovoriti o zločinu ili ne, premijerno će biti na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta 25. marta. 

„Priča je toliko aktuelna da nećete verovati da je tekst pisan pre više od pedeset godina“, počinje reditelj Slobodan Branković i dodaje da je ovo tekst koji vraća „glas“ ženama. „Mislim da „ženski glas“ napokon postaje važna tema našeg društva i između ostalog ova predstava i jeste posveta tome i puna podrška da se taj glas čuje.“

Kada je, posle deset godina, uhvaćen glavnokomandujući logora, koji je sa novim identitetom postao ugledni nemački advokat, „Lutka“ i druge njene preživele saputnice pozvane su da svedoče protiv njega, a jedina koja je pristala, puna nezaceljenih duševnih i fizičkih rana, bila je ona! Bivši esesovac i komandant logora bezočno stupa s njom u kontakt – dolazi joj u kuću, spretno uvlači u raspravu o budućem suđenju i postavlja pravne zamke za njenu odluku o svedočenju.

„Ovo je drugi tekst Đorđa Lebovića koji mi postavljamo na scenu. Nakon Nebeskog odreda, pozornica je otvorena i Lutki sa kreveta 21. Upravo je ovo pravac u kom želimo da idemo. Pozorište u velikoj meri treba da bude platforma na kojoj ćemo otvarati i teme o kojima se u društvu nevoljno govori. Pozorište treba da bude platforma koje daje glas onima kojima je on oduzet. Verujem da sa ovom, ali i mnogim drugim predstavama repertoaru, to i radimo“, objašnjava direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta, Milovan Filipović.

Predstavu „Lutka sa kreveta 21“ koju Srpsko narodno pozorište radi u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančeva, BEO Artom i Savezom dramskih umetnika Vojvodine, režira Slobodan Branković, adaptaciju potpisuje Ana Đorđević, dramaturškinja je Nikolina Đukanović, a scenografkinja i kostimografkinja Minja Poljak. U predstavi igraju Jasmina Večanski Kujundžić, Branislav Jerković, Jugoslav Krajnov i Marko Marković.

Premijerna izvedba je u petak, 25. marta, a karte su u prodaji na biletarnici Srpskog narodnog pozorišta.

Autor: NSHronika.rs
Foto: SNP / Petar Kujundžić