Početna Kultura Živi umetnost: Kustoska vođenja u Galeriji Matice srpske

Živi umetnost: Kustoska vođenja u Galeriji Matice srpske

0

Početak nove godine u Galeriji Matice srpske obeležen je novim umetničkim susretima. Tokom januara svakog petka, subote i nedelje očekuju vas različita tematska vođenja, kao i kustoska tumačenja Stalne postavke. Neka jedna od vaših novogodišnjih odluka bude da živite umetnost, a programi Galerije Matice srpske pružiće vam nova umetnička iskustva za pamćenje, uživanje i prepuštanje umetnosti.

U petak, 15. januar u 19 sati biće upriličeno kustosko vođenje dr Tijana Palkovljević Bugarski “Slike velikih formata. Svedočanstva epoha”. Program kustoskih vođenja započinje autorskim vođenjem upravnice Galerije Matice srpske kroz postavku slika velikih formata, koje su važan reprezent jednog vremena i jedinstvena svedočanstva epoha. Predstavljanjem odabranih dela nastalih su u razmaku od jednog veka posetioci će imati priliku da saznaju više o najmonumentalnijim ostvarenjima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Stevana Aleksića, Petra Lubarde, Save Šumanovića, Petra Dobrovića i drugih “velikih” umetnika aktivnih na srpskom kulturnom području, kao i da steknu uvid u razvoj i domete srpske likovne umetnosti novijeg doba.

Subota i nedelja (16. i 17. januar) u 13.00 i 17.00 sati

Кustoska tumačenja Stalne postavke Galerije Matice srpske biće održana u subotu i nedelju (16. i 17. januar) s početkom u 13 i 17 časova. Кustoska tumačenja najreprezentativnijih dela nacionale umetnosti, koja ilustruju razvoj srpske umetnosti i ukazuju na njen položaj u okvirima evropske kulture, povešće posetioce na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike.

Uz kustoska vođenja kroz vekove i stvaralaštvo najpoznatijih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o nacionalnoj umetnosti koja se čuva u kolekciji Galerije Matice srpske.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Printscreen