Početna Kultura “Žućko-priča o Radivoju Koraću” u okviru programa “Dan domaćeg filma”

“Žućko-priča o Radivoju Koraću” u okviru programa “Dan domaćeg filma”

0

kosarka,-kos,-radivoje-korac,-zucko,-film_660x330

Filmsku priču o jednom od najboljih košarkaša svih vremena, najboljem strelcu olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava, režirao je Gordan Matić koji će gostovati sutra na projekciji filma “Žućko-priča o Radivoju Koraću”. Najavljeno je ali još nije potvrđeno gostovanje glumaca, Vlade Aleksića i Tamara Krcunović.
Film će biti prikazan sutra od 19 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u okviru programa “Dan domaćeg filma”.

Rade Korać istovremeno je bio i prva prava zvezda svog vremena promovišući popularnu kulturu koje socijalističko društvo nije osetilo do tada, a uz to što je bio jedan od najznačajnijih promotera zapadne kulture iza “gvozdene zavese”, bio je i najbolji košarkaš Evrope dugo godina, kao i najbolji student elektrotehnike. Bio je jedan od prvih idola posleratnih generacija, a na mnogo načina njegova dramatična biografija predstavlja hroniku jednog vremena i jedne zemlje koje više nema – Jugoslavije.

“Dan domaćeg filma” je program posvećen promociji domaćeg filmskog stvaralaštva koji se sastoji od besplatnih projekcija dokumentarnih filmova čiju je proizvodnju pomogao Filmski centar Srbije. Dan domaćeg filma održavaće se jednom mesečno u 11 gradova Srbije i tokom 12 meseci biće predstavljeno ukupno 14 filmskih ostvarenja domaćih autora. Filmovi koji će biti prikazani nisu imali široku bioskopsku distribuciju, a zaslužuju da budu viđeni od strane što brojnije publike. Nakon svake projekcije, gledaoci će imati priliku da razgovaraju sa nekim od članova autorskog tima.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Fejsbuk