Početna Danas u gradu 17 godina od NATO bombardovanja: Novi Sad pretrpeo najveću materijalnu štetu

17 godina od NATO bombardovanja: Novi Sad pretrpeo najveću materijalnu štetu

0

ThinkstockPhotos-Most Slobode

Danas se navršava 17 godina od početka NATO bombardovanja 1999. godine u tadašnjoj Jugoslaviji, a nakon neuspelih pregovora u Rambujeu o krizi na Kosovu.

Tokom 78 dana NATO je bombardovao vojne i civilne objekte širom Srbije, a do danas nije poznat tačan broj nastradalih. Procenjuje se da je poginulo oko 1.000 vojnika i policajaca, 2.000 civila, a ranjeno i povređeno je preko 10.000 osoba.

Novi Sad je tokom bombardovanja bio jedan od stalnih meta i pretrpeo je najveću materijalnu štetu od svih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji. Uglavnom su na meti bombi bili privredni i saobraćajni objekti i infrastruktura, ali su znatnu štetu pretrpeli i civilni objekti, dok su bezbednosne strukture imale minimalne gubitke i štetu jer su uglavnom pogođene prazne kasarne i magacini.

Nastradali su Oleg Nasov (29) na Varadinskom mostu 1. aprila i Milan Bajić (37) iz Šangaja na kućnom pragu, na samom kraju rata 8. juna. Prema nezvaničnim podacima, pored njih je nastradalo i oko 20 pripadnika vojske i policije, uglavnom u borbama na Kosovu. Međutim, do danas zvanično nisu saopšteni detaljniji podaci o njima, sem što je pre nekoliko godina rečeno da je u široj zoni Novog Sada tokom bombardovanja poginulo pet pripadnika Vojske, a teže su povređena četiri vojnika, ali bez podataka da li su oni bili Novosađani.

U bombardovanju je povređeno više desetina građana. Samo prilikom padanja bombi na stambeni blok na Detelinari kod Osnovne škole “Svetozar Marković Toza” povređeno je više od 40 osoba.

Bombardovanje Novog Sada počelo je 24. marta nešto pre 20 časova, kada su prve bombe pale na policijsku stanicu na Klisi, a potom na kasarnu “Jugovićevo”. Na Novi Sad je tokom 78 dana bačeno, kako se procenjuje, 420 projektila, porušena su sva tri mosta preko Dunava i zgrada Televizije Novi Sad. Oštećene su Rafinerija, kasarne, zgrada Izvršnog veća i brojni stambeni objekti.

Bombe su padale i po Klisi, Šangaju, Vidovdanskom naselju, Sremskoj Kamenici, Detelinari…

Posebna tragedija za Novi Sad je bilo rušenje mostova, što je grad razdvojilo na dva dela. Varadinski most je srušen 1. aprila, Most slobode 3. aprila, dok je Žeželjev most bio više puta gađan raketama, da bi konačno pao 21. aprila.

Posle 17 godina, Novi Sad je obnovio većinu porušenih objekata osim zgrade Televizije Novi Sad na Mišeluku koja danas služi kao vežbalište za Civilnu zaštitu i službe spasavanja. RTV i pored projekata i planova još nije sagradio novi objekat prvenstveno zbog manjka sredstava. Obnovljeni su mostovi, izuzev Žeželjevog mosta čija izgradnja se zbog mnogobrojnih problema otegla i sve je izvesnije da neće biti završen ni ove godine, već eventualno 2018.

Izvor: 021.rs
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos