Početna Danas u gradu Akcija u Kampusu povodom Svetskog dana zdravlja

Akcija u Kampusu povodom Svetskog dana zdravlja

zavod-za-zdravstvenu-zastitu-studenata-jpg_660x330

Na platou kod studentskih domova “Slobodan Bajić” i “Veljko Vlahović” u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu, danas u periodu do 11 do 13 časova Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata organizovaće javnu manifestaciju povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja pod sloganom “Pobedimo dijabetes”.

Planirano je da se različitim aktivnostima skrene pažlja kako studenata tako i ostalih građana na značaj preventivnih aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

Studenti i studentkinje će od zdravstvenih radnika i volonetra Zavoda moći da se informišu o dijabetesu, da provere vrednosti šećera u krvi, indeks telesne uhranjenosti i indeks tipa gojaznosti, vrednosti krvnog pritiska i stepen kondicije. Volonteri će deliti zdravstveno edukativni materijal i informisati studente.

Učešće na manifestaciji uzeli su i omladinske organizacije, pa će tako Jazas Novi Sad studentima obezbediti mogućnost da se testiraju na HIV, udruženje Prevent će predstaviti igru “Ne radi se čoveče” u cilju prevencije bolesti zavisnosti, Crveni krst će zainteresovane mlade ljude edukovati o pružanju prve pomoći i deliti zdravstveno edukativni materijal.

Predstaviće se i Savez studenata medicinskog fakulteta, Studentska organizacija EUPSA, Unija studenata Univerziteta u Novom Sadu, kao i nekoliko javnih preduzeća i privatnih laboratorija i škola.

Javna manifestacija organizuje se uz podršku Gradske uprave za zdravstvo grada Novog Sada i Instita za javno zdravlje Vojvodine.

Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila, a ove godine slogan je “Pobedi dijabetes”. Globalna epidemija dijabetesa je jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova 21. sa velikim humanim, socijalnim i ekonomskim posledicama. Na Generalnoj skupštini UN 2006. godine usvojena je Rezolucija o dijabetesu, kada je po prvi put jedno nezarazno oboljenje – dijabetes, označeno kao globalni problem koji se tretira poput epidemij ezarazne bolesti. Dijabetes svake godine odnos iisti broj života kao HIV/AIDS.

Dijabetes je hronično oboljenje koje nastaje kada pankreas ne luči dovoljno insulin ili kada organizam ne može efikasno da koristi insulin koji sam proizvodi. Ovo dovodi do povećane koncentracije glukoze u krvi (hiperglukemije). Dijabetes tipa 1 (prethodno znan kao insulinski zavistan dijabetes) karakteriše nedostatak proizvodnje insulina. Dijabetes tipa 2 (formalno nazvan insulinski nezavistan dijabetes) nastaje kada telo ne može efektivno da koristi insulin. Često je rezultat gojaznosti i fizičke neaktivnosti.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Zavod za zdravstvenu zastitu studenata / Logo