Početna Danas u gradu Američki gospel i bluz sastav danas u Sinagogi

Američki gospel i bluz sastav danas u Sinagogi

Jedan od američkih najcenjenijih bluz muzičara, Šerman Holms, nastupiće danas, 26. maja, u novosadskoj Sinagogi zajedno sa gospel triom “Legendarni Ingrameti”.

Na programu će biti klasične soul, gospel i kantri melodije na njihovoj regionalnoj turneji u okviru Programa Virdžinija Folklajf u saradnji sa Ambasadama SAD u Bugarskoj i Srbiji.

Još od vremena kada je svirao u džuboks barovima virdžinijske provincije kao dečak do džez i bluz klubova Harlema šezdesetih, pa do današnjih dana, Šerman Holms je ostao prepoznatljiv po svom majstorskom izvođenju takozvanog “Amerikana” stila u muzici koji predstavlja spoj bluza, soula, gospela, kantrija i ritma-i-bluza. Zajedno sa svojim bratom Vendelom, koji je preminuo 2015. godine, Šerman je osvojio mnoge nagrade za izvodjenje bluza (Blues Music Awards), a takođe je svirao i snimao sa muzičarima poput Boba Dilana, Vilija Nelsona, Pitera Gebriela, Bena Harpera, Vana Morisona i mnogih drugih.

“Njujork Tajms” je njihovu muziku ocenio kao “duboko emotivnu, svevremenu, i koja inspiriše”. Šerman Holms danas ima 79 godina i dalje živi u svom rodnom gradu Krajstčerč u Virdžiniji, preko puta Baptističke crkve raspeća, u kojoj je pevao i svirao još kao dečak.

“Legendarni Ingrameti”, koji će nastupiti sa Šermanom Holmsom, danas uključuju tri generacije porodice Ingram. Grupu je osnovala evangelistička sveštenica Megi Ingram zvana “Mama” šezdesetih godina i odmah je postala “Prva gospel porodica” grada Ričmonda u Virdžiniji. Provodeći detinjstvo u radu na poljima pamuka i duvana zajedno sa svojim roditeljima, Mama Ingram je od malih nogu počela da peva i svira klavir na crkvenim okupljanjima širom juga Amerike. Umrla je 2015. u svojoj 84-toj godini. Predvođena Meginom ćerkom prečasnom Almetom Ingram-Miler, grupa je ne samo nastavila da peva u duhu najfinije porodične tradicije već i uzletela do novih visina. Nastupi “Ingrameta”, impresivni i ispunjeni duhovnošću, demonstriraju neobičnu dubinu talenta koji se krije u američkoj gospel muzici, koja je snažno uticala na ostale muzičke žanrove kao što su rok i soul.

“Ingrameti” su nastupali sa Šermanom Holmsom na njegovom solo debi albumu iz 2015, “The Richmond Sessions” koji predstavlja egzemplarnu i prepoznatljivu mešavinu “blugrasa”, tvrdog rokenrola i vedrog južnjačkog gospela. Album je izašao u produkciji stručnjaka za tradicionalnu američku muziku sa Univerziteta u Virdžiniji dr Džona Lohmana, koji je i vođa njihove turneje po Srbiji i Bugarskoj. Za svoju prvu posetu Balkanu, Šerman Holms i “Legendarni Ingrameti” odabrali su da nastupe i drže muzičke radionice 25. maja u Nišu, 26. maja u Novom Sadu i 27. u Beogradu.

Koncert počinje u 20 časova i 30 minuta, a ulaz je slobodan.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija