Početna Danas u gradu Autorsko tumačenje izložbe “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata” u SZPB

Autorsko tumačenje izložbe “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata” u SZPB

Autorsko tumačenje izložbe “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata” održaće se danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog s početkom u 19 časova.

U okviru pratećeg programa izložbe „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci“, Tatjana Korićanac, muzejski savetnik Muzeja Grada Beograda održaće autorsko vođenje sa fokusom na segment izložbe „Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata“, prvi put predstavljene javnosti 2011. godine povodom jubileja – 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću.

Kao predstavnik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije i Kraljevine Jugoslavije, Andrić je u toku diplomatske karijere duge dve decenije boravio u mnogim evropskim gradovima. Od Vatikana, Bukurešta, Trsta preko Graca, Marseja, Pariza, do Madrida, Ženeve, Brisela i Berlina, jedan od najznačajnijih pisaca 20. veka s jugoslovenskog prostora, pronalazio je inspiraciju za književni rad.

Andrić je svoje diplomatsko putešestvije Evropom koristio najpre za učenje jezika, kako bi istorijska, književna, filozofska, umetnička dela zemlje u kojoj boravi mogao da čita i upoznaje u originalu. Postala je njegova nasušna potreba da ljude i prizore oko sebe zapamti, njihov govor zabeleži, promisli i nataloži u iskustvo za Andrića – pisca.

U Spomen-zbirci je u toku izložba “Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci”, nastala kao rezultat saradnje sa Muzejem grada Beograda u okviru kojeg se nalazi Spomen-muzej Ive Andrića. Ovim projektom, Spomen-zbirka obeležava 100 godina od početka diplomatske karijere Pavla Beljanskog u Stokholmu 1919. godine.

Izložbom se ističe pripadnost istom kulturnom miljeu ličnosti Pavla Beljanskog i Ive Andrića na osnovu kontakata i poznanstava sa umetnicima, kao i sadržaja njihovih likovnih zbirki. Iložba obuhvata izbor dela iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i dela iz umetničke zbirke Ive Andrića istih autora, a u postavku su inkorporirani panoi sa izložbe Muzeja grada Beograda “Ivo Andrić: pisac i/ili diplomata”.

Realizaciju izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.

Medijski pokrovitelji: RTV Vojvodine, Color Media Communications, Radio Beseda. Izložbu prati bogat program u vidu predavanja, projekcija i kreativnih radionica za najmlađe.

Autorke izložbe:
MA Gordana Gajić, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog
Tatjana Korićanac, Muzej Grada Beograda

Izložba se može pogledati do 4. avgusta.

Foto: Promo