Početna Danas u gradu Besplatan obilazak podzemlja: Petrovaradinska tvrđava danas slavi 326. rođendan

Besplatan obilazak podzemlja: Petrovaradinska tvrđava danas slavi 326. rođendan

Petrovaradinska tvrđava danas, 18. oktobra, slavi 326. rođendan i tim povodom Muzej grada Novog Sada organizuje besplatno vođenje kroz Podzemlje vojne galerije.

Tura će biti organizovana u dva termina, od 11 i 15 časova. Svi zainteresovani treba da se jave u Vodičku službu Muzeja deset minuta pre navedenih termina.

Iz Muzeja grada podsećaju i da je godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima sa vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrastao je vremenom Novi Sad.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay