Početna Danas u gradu Bez blokade saobraćajnica u Novom Sadu ove subote

Bez blokade saobraćajnica u Novom Sadu ove subote

0

Novosadske organizacije civilnog društva i aktivisti koji su organizovali blokade u Novom Sadu prošlog vikenda, doneli su odluku o obustavi blokade.

U saopštenju navode da ih je udruženje „Ne damo Jadar“, koje je članica SEOSA-a i koje je pozivalo na blokade do ispunjenja primarnih zahteva prema Vladi Srbije, obavestilo da i oni odlažu blokade, primarno zbog ukidanja prostornog plana za izgradnju rudnika litijuma u Loznici, u kome je integrisan i projekat „Jadar“.

Kako se dodaje, na sastanku organizacionog tima dogovoreno je da fokus u narednom periodu bude da daju vidljivost lokalnim problemima u Novom Sadu i Vojvodini i da će se zalagati za izgradnju širokog saveza i umrežavanja lokalnih inicijativa u celoj Srbiji.

Prethodne tri subote građani Novog Sada i više gradova i mesta u Srbiji blokirali su saobraćajnice zbog Zakona o eksproprijaciji i navodnih ustupaka koje država daje kompaniji Rio Tinto za eksploaticiju litijuma. U Novom Sadu su bili blokirani Varadinski most, Most slobode, kružni tok na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.

Izvor: novisad.com
Foto: pixabay