Početna Danas u gradu Biciklistička patrola uhvaćena “na delu”

Biciklistička patrola uhvaćena “na delu”

4

biciklisticka patrola

Ej, vidi ih! Šta je to… policajci na biciklovima? Otkud to?!“, najčešća je reakcija Novosađana na biciklističku patrolu koja više od aprila meseca patrolira gradom.
Novi Sad je, naime, pored Beograda prošle godine dobio pojačanje na ulicama: pored saobraćajne i pešačke patrole, za javni red i mir zadužena su ovlašćena službena lica na biciklovima.
Iako je ovo druga godina po redu kako postoje, biciklistička patrola je na “probnom radu” i vodi se kao “pilot” projekat koji bi, ako se uspešno realizuje (a po svemu sudeći da hoće), tokom leta bio deo stalne policijske postavke na ulicama našeg grada.
Patrolu smo uhvatili “na delu” blizu ugla Mičurinove i Novosadskog sajma. Ljubazno smo zamoljeni da sačekamo koji trenutak dok ne završe posao.

Na pitanje šta se događa i šta su upravo radili, Nenad Novačić kroz osmeh objašnjava:

Legitimisali smo prolaznika vršeći rutinsku kontolu. Ako je sve u redu, provera obično traje nekoliko minuta.

Kako dalje teče procedura, saznali smo od Andree Silić:

Uglavnom se zahvalimo na saradnji, ali događa se da je lice u prekršaju pa smo primorani da ga privedemo. Ima situacija u kojima stvari prete da izmaknu kontroli, ipak trudimo na sve načine da izbegnemo konflikte“.

Osnovni zadatak za sve patrole je, kako kažu, održavanje javnog reda i mira pri čemu se deluje preventivno ali i represivno nakon izvršenja krivičnog dela. Međutim, biciklistička ima svojih prednosti.

Brže se krećemo, samim tim i brže reagujemo i na poziv dolazimo u znatno kraćem vremenskog periodu. Imamo i mnogo bolji pregled terena, teško da nam neko može pobeći“.

O tome kako su građani odreagovali na novinu, Novačić kaže:

Prilaze nam, ispituju nas, pitaju da li smeju da se slikaju s nama. Uglavnom se smeškaju, recimo da odobravaju to što radimo. Veoma nam je drago zbog toga jer ima mnogo predrasuda vezanih za policiju. Trudimo sa da ih ublažimo“.
Zanimalo nas je još mnogo toga, ali su se službenici kulturno izvinili uz objašnjenje da imaju posla. Seli su na biciklove i odjurili.

Autor i foto: Daniela Stamenković, NsHronika.rs

4 KOMENTARA

  1. Bitno je da su nasli Roma koji skuplja karton da bi preziveo. Nisu uhvatili dzeparosa ili onog koji obija kola da bi ukrao CD plejer ili prvu pomoc, krade ratkapne, upada u tudja dvorista i uzima sve sto lako moze da proda. Sramota za drzavu.

Comments are closed.