Početna Danas u gradu Ćao, zdravo: Danas je Svetski dan pozdrava

Ćao, zdravo: Danas je Svetski dan pozdrava

0

pozdrav

Baš kao što zvuči, takav i jeste današnji dan. Jednostavno pozdravljanje i komunikacija imaju veliki značaj u našem životu, a ovaj dan upravo služi tome da nas podseti koliko je komunikacija važna prilikom rešavanja bilo kakvih konflikata.

Prvi Svetski dan pozdrava, ili u originalu World Hello Day, održan je na današnji dan 1973. godine i to kao odgovor na Jomkipurski rat, koji je vođen između Izraela i koalicije arapskih zemalja pod vođstvom Egipta i Sirije, u oktobru iste godine kada je na hiljade vojnika i civila izgubilo svoje živote. Ideja je bila da se pokaže da se jedino komunikacijom, a ne nasiljem, mogu rešiti problemi i da je upravo ona ključni faktor u kreiranju mira. Mirnovni pregovori koji su održani na kraju rata bili su prvi pregovori koji su dogodili između arapskih i izralskih zvaničnika posle 25 godina.

U početku je svega 15 zemalja podržalo ovu incijativu dvojice braća Brajana i Majkla Mekkormaka, da bi se danas Svetski dan pozdrava slavio u 180 zemalja širom sveta. Mnogi ljudi koriste ovaj dan kao priliku da iskažu svoju zabrinutost za očuvanjem mira u svetu, a koliki je značaj ovog dana govori činjenica da je 31 dobitnik Nobelove nagrade za mir istakao kako je Svetski dan pozdrava vredan instrument u očuvanju mira.

Ukoliko želite da se priključite ljudima koji obeležavaju ovaj dan, dovoljno je samo da u toku današnjeg dana najmanje deset osoba pozdravite sa „dobar dan“, „ćao“ ili „zdravo“. Ovaj mali čin poslaće poruku dobre volje drugoj osobi, a kreatori ovog praznika veruju kako je upravo on demonstracija da jedino komunikacija može da reši sve probleme i spreči sukobe.

A mi vas danas pozdravljamo uz jedan od trenutno najvećih svetskih hitova koji nosi naziv upravo kao dan koji se danas proslavlja:

Autor i foto: NsHronika.rs