Početna Danas u gradu Dan posle: “Vodovod” sređuju slivnike nakon obilnih padavina

Dan posle: “Vodovod” sređuju slivnike nakon obilnih padavina

water-going-down-drain

Velika količina kiše koja je u nedelju pala u Novom Sadu izazvala je značajne probleme u kasnim večernjim satima.

Davor Santrač iz službe za informisanje Vodovoda kaže da su kadicu u Industrijskoj sanirali tek jutros oko 4 sata ujutru, dodajući da je sistem  nije uspeo da primi ovu količinu padavina. Ekipe Vodovoda i dalje rade na saniranju problema nastalih sa izlivanjem atmosferske kanalizacije u Veterniku i Futogu.

– Problema ima u ova dva naselja sa atmosferskom kanalizacijom, a naše ekipe su bile i tokom cele noći. Međutim, kada se dese ovakve elementarne nepogode kao ova što je sada bila, jednostavno mreža ne može da primi toliki količinu vode. U največem delu gradu se situacija smiri oko pola sata posle prestanka padavina, ali tamo gde su depresije, gde se voda sliva tu problem potraje duže i potreben su dodatne intervencije.

Davor Santrač kaže i da ViK nije nadležan da ispumpava vodu iz dvorišta i da u tom slučaju građani treba da zovu Vatrogasce. On dodaje da ipak ekipe Vodovoda kada završe svoje primarne zadatke, šalju ekipe da pomognu i građanima.

“Naša primarna delatnost su saobraćajnice i nismo nadležni za dvorišta, suterene, podrume i građani moraju da zovu vatrogosce. Ipak, kada završimo naše primarne poslove, pomažemo tamo gde možemo, naprimer na Klisi gde su zapušeni atmosferski kanali,a  ekipe idu i da ispumpaju vodu iz podruma i suterena”, navodi Santrač.

Aleksandar Vukovac iz ovog preduzeća kaže da je kanalizaciona mreža projektovana na način kao što je projektovana i u svim drugim većim gradovima Evrope, dodajući da bi se verovatno i u tim gradovima desila ista situacija kada bi imali toliko padavina u tako kratkom vremenu. Prema njegovim rečima, problema je bilo na više lokacija u gradu gde je došlo do pojave uličnih bujica.

“Ekipe Vodovoda rade na sredjivanju najvećih saobraćajnica u gradu, a paralelno sa tim i na raščišćavanju slivnika jer kada se voda povlači ona sa sobom nosi mulj i smeće koje začepljava slivnike, a to začepljenje može doneti mnogo ozbiljnije probleme nego što su ovi nastali zbog nemogućnosti prijema tolike količine vode”, istakao je Vukovac. Govoreći o problemima koje je kiša donela stanarima pojedinih zgrada i kuća u čije podrume i prizemlje je voda prodrla, Vukovac kaže da ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” ne mogu samoinicijativno da ulaze u zgrade i kuće bez naloga inspekcije.

Najveće probleme kiša je napravila u Ulici Kornelija Stankovića gde je na nekoliko mesta došlo do prave male poplave, a slično je i u Kisačkoj ulici, gde je ulična bujica zarobila nekoliko automobila. U nekoliko zgrada u Ulici Vase Stajića voda je prodrila u podrume i prizemlja, pa je tamo iz preventivnih razloga čak isključena struja.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija