Početna Danas u gradu Danas počinje “Festival uličnih svirača”

Danas počinje “Festival uličnih svirača”

0

FUS _2015_Foto3

Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2001. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje najoriginalnija manifestacija u regionu Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike internacionalne, regionalne i domaće scene! Zahvaljujući Festivalu uličnih svirača i Novi Sad stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, budući da je tokom godina ovaj festival stekao kredibilitet i zvaničan status evropskog festivala kojeg posećuju svi najpoznatiji ulični svirači na svetu! Ovogodišnji, 15. jubilarni Festival uličnih svirača biće održan od 3. do 5. septembra, u Novom Sadu, kada će duhom ulične umetnosti i kulturom svojih sredina umetnici iz zemlje, regiona i sveta probuditi novu, svežu energiju Grada.

FUS _Foto5

Najveće zvezde ovogodišnjeg Festivala biće američki majstori svinga – kalifornijski sastav Phat Cat Swinger koji su u svojoj bogatoj karijeri sarađivali i sa svetskim muzičkim zvezdama poput Christine Aguilere, Snow Patro i mnogim drugim! Pored njih nastupiće i osmočlana diksilend atrakcija Belgrade Dixieland Orchestra, gypsy jazz trio Nylon Club iz Banja Luke, INTU iz Pečuja, InSession iz Maribora, novosadski stendap komičari Daško i Mlađa, beogradski proslavljeni harmonikaš Miško Plavi, makedonski žongler i šoumen Spinus, beogradski glumci za decu Zorana Milošaković-Tasić i Goran Balančević – Balanac i drugi muzičari i artisti iz celog sveta!

FUS 2015_ Foto1

U okviru svečanog otvaranja 3. septembra, u centru Novog Sada, publika će imati priliku da prisustvuje spektakularnoj povorci od Varadinskog mosta do Trga slobode, gde zatim sledi pravi street musical clash dva kultna regionalna muzička sastava, Let 3 i Atheist Rap! Ulaz na Festival uličnih svirača je, u skladu sa prirodom njegovog programa, besplatan. Specifičnosti ovogodišnjeg Festivala, jesu i vizuelni identitet koji za osnovu ima fotografije i video makete pešačke zone Novog Sada, na čijem projektu su radili i studenti Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zatim konkurs za ovogodišnje izvođače i njegov žiri čiji su deo i građani Novog Sada, kao i to što je organizator Festivala Umetnička asocijacija „Inbox“ u saradnji sa predstavnicima Grada Novog Sada pokrenula inicijativu za regulisanje uličnog nastupanja u ovom gradu.

FUS_2015_Foto2

Prošle godine, tokom tri septembarska dana, ovaj festival pratilo je više od 80.000 ljudi, a kakva je bila atmosfera pogledajte u dokumentarnom filmu reditelja Nemanje Babića “Ulični svirači” koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cinema City festivalu.

Video koji najavljuje ovogodišnji Festival, fotografije sa Festivala, i sva saopštenja možete preuzeti na ovom linku: https://www.dropbox.com/l/iyfoShJO668JhgFpfNyrPp. Za sve dodatne informacije, zakazivanje gostovanja u vašem programu, ili dostavu foto ili video materijala, možete mi pisati na mirjana.spremo@ulicnisviraci.com ili me pozvati na +381649208222.

FUS_2015_Photo4