Početna Danas u gradu Digitalna rekonstrukcija salona Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske

Digitalna rekonstrukcija salona Jovanke Broz u Galeriji Matice srpske

0

Digitalna rekonstrukcija salona Jovanke Broz u okviru pratećeg programa izložbe “Partizanka i fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” održaće se danas, 12. avgusta, u Galeriji Matice srpske.

Konzervatorka Galerije Matice srpske Snežana Mijić će predstaviti publici rad na rekonstrukciji prostora vile, u kojoj je Jovanka Broz živela nakon smrti supruga i koja je prezentovana pomoću modula Virtuelna stvarnosti.

Ovakav postupak rada zahteva istraživanje i proučavanje dostupnog materijala koji je najčešće vezan za uspomene i lične predmete vlasnika.

Na primeru salona Jovanke Broz to je najpre podrazumevalo analizu plana osnove i oskudnog broja fotografija, zatim utvrđivanje dimenzija predmeta koji su oblikovali salon i, najzad, softversko modelovanje pomenutih elemenata. Dobijena virtuelna rekonstrukcija je prezentovana publici pomoću modula Virtuelne stvarnosti (VR).

Koliko god bio tehnološki inovativan i realističan, ovakav vid prezentacije ostaje činjenica da trenutni stepen tehnološkog razvoja ne može preneti iskustva i sećanja koje je vlasnica utkala u dotični prostor.

Ovaj program počinje u 19 časova.

Izložba “Partizanka i fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz” otvorena je u okviru programskog luka Heroine Evropske prestonice kulture, a može se pogledati do 28. avgusta.

Izvor: 021.rs
Foto: Galerija Matice srpske