Početna Danas u gradu Dodela Nagrade SZPB i otvaranje izložbe “Umetnost Marka Celebonovica u 4. deceniji...

Dodela Nagrade SZPB i otvaranje izložbe “Umetnost Marka Celebonovica u 4. deceniji 20. veka”

0

52. dodela Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, za najbolji master rad odbranjen na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu održaće se danas, 7. novembra, sa početkom u 18 časova. Svečanost proglašenja i dodele Nagrade biće uveličana otvaranjem izložbe “Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka” autorke msr Sofije Milenković, realizovane prema master radu nagrađenom prošle godine.

Odlukom Upravnog odbora Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, na osnovu predloga Ocenjivačke komisije, za laureata Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za školsku 2018/2019. godinu proglašena je istoričarka umetnosti Marijana Vaščić, za master rad „Delatnost grupe Život na umetničkoj i političkoj sceni Kraljevine Jugoslavije tridesetih godina 20. veka“, odbranjen kod prof. dr Lidije Merenik.

Nagrada Spomen-zbirke Pavla Beljanskog po svom značaju jedinstvena je u zemlji. Nastala je zahvaljujući posebnom Darovnom ugovoru Pavla Beljanskog iz 1965. godine, kada je kolekcionar ustanovio Nagradu poklonivši sliku Vlaha Bukovca Velika Iza (1882) Spomen-zbirci i time zaokružio institucionalni rad svog Legata. Vrhunski rezultati dobitnika u oblasti istraživanja i njihovo dalje pozicioniranje u stručnim krugovima, dokazali su opravdanost priznanja koje se dodeljuje od 1968. godine.

Zahvaljujući praksi uvedenoj 2000. godine, pojedini nagrađeni radovi su realizovani u vidu izložbe i pratećeg kataloga, kao dodatni doprinos upoznavanja javnosti sa naučno-istarživačkim radom mladih istoričara umetnosti. Ove godine biće otvorena izložba “Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka” zasnovana na master radu msr Sofije Milenković. Postavku čine šest ulja na platnu iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i odabrani radovi iz Galerije Matice srpske i privatnih zbirki. Ispitujući segment stvaralaštva u kome dolazi do sazrevanja umetničke prakse i koncepta Marka Čelebonovića, izložba se fokusira na vreme usko vezano za umetnikov život u Sen Tropeu, u kome nastaju karakteristična dela opusa četvrte decenije. Ukazujući na ključne elemente Čelebonovićevog stvaralaštva ovog perioda, postavka naglasak stavlja na njegovu konceptualnu uobličenost i strukturalnu složenost.

Realizaciju izložbenog projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Organizacija izložbe zasnovana je na saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima, kao i privatnim kolekcionarima koji su, pozajmicom dela i arhivskog materijala, doprineli njenom ostvarenju: Vladan i Jelena Čelebonović, Katrin de Leobardi, Aleksandar Milojević, Galerija RIMA, Galerija Matice srpske, Narodni muzej u Beogradu, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Društvo tumača i prevodilaca za znakovni jezik, Dečji kulturni centar „Novi Sad“, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, Novi Sad, Radio-televizija Vojvodine, Radio Beseda.
Izložba traje od 7. novembra 2019. do 26. januara 2020. godine, uz bogat i raznovrstan program, u vidu autorskih tumačenja, predavanja, projekcija, kao i kretivnih i radionica namenjenih deci sa tumačem na znakovni jezik.

Autor: NsHronika
Foto: SZPB/Promo