Početna Danas u gradu Dolazi do poskupljenja grejanja i vode u Novom Sadu

Dolazi do poskupljenja grejanja i vode u Novom Sadu

0

Gradsko veće odlučilo je da grejanje u Novom Sadu poskupi za 11 odsto, dok će topla potrošna voda biti skuplja za pet odsto.

Ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara.

U odluci nije navedeno kada će tačno početi primena novih cena.

Za poslovne potrošače, kao i za građane kojima se grejanje naplaćuje po kilovat času, jer imaju ugrađene kalorimetre i razdelnike, utrošena energija je porasla sa 5,2 na 5,7 dinara po kilovat času, dok je instalisana snaga po kilovatu porasla sa 243,9 na 257,2 dinara.

Nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku, umesto dosadašnjih 224,3 dinara.

Poskupljenje dolazi u trenutku kada su se Novosađani i dalje nadali da će gradska vlast doneti odluku o umanjenim računima za grejanje, s obzirom na odlaganje početka sezone u oktobru.

Korekcija cenovnika je u skladu sa rastom cena gasa, ali i procentom poskupljenja drugih komunalnih usluga, poput odnošenja smeća, vode i kanalizacije.

U obrazloženju zahteva za povećanje cena “Novosadska toplana” je kao razloge navela poskupljenje gasa od 12 odsto, rast cena repromaterijala i usluga održavanja, ali i ratna dejstva na evropskom tlu zbog čega treba da kupe naftu za rezervu.

“Razvoj situacije izazvane oružanim sukobima na evropskom tlu, na koju ne možemo uticati i koja kao takva ima obeležje više sile, ukazuje da na globalnom tržištu energenata ne postoje indicije prema kojima će u skorijem roku doći do stabilizacije na tržištu, pri čemu bi mogućom eskalacijom događaja mogla da dođe do ugrožavanja postojeće trase snabdevanja, te je radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje i distribucije toplotne energije iz Toplifikacionog sistema, neophodno obezbeđivanje dodatnih operativnih rezervi naftnih derivata, koji se mogu koristiti u cilju zamene prirodnog gasa kao primarnog goriva i osnovnog energenta koji se koristi za proizvodnju toplotne energije”, navodi se u obrazloženju komunalnog preduzeća.

Cene grejanja i tople vode u Novom Sadu nisu rasle od 2016. godine. U međuvremenu, zbog uspešnog poslovanja “Novosadske toplane”, cena je umanjivana četiri puta.

Letos se od predstavnika gradske vlasti moglo čuti da će pokušati da izbegnu poskupljenje usluge grejanja i tople vode. Međutim, u novembru je iz budžeta grada “Toplani” prebačeno 500 miliona dinara za nabavku lož ulja koje se koristi kao alternativa gasu, glavnom energentu, za rad toplana.

Ova subvencija je bila prva takva dotacija ovom preduzeću posle niza godina, jer je “Toplana” bila gotovo jedino gradsko preduzeće koje, do početka energetske krize, nije imalo gubitaka i uglavnom je uplaćivalo desetine ili stotine miliona dinara godišnjeg profita u gradsku kasu.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: Pixabay