Početna Danas u gradu Dosta smo zaboravljali ćirilicu!

Dosta smo zaboravljali ćirilicu!

2 DSC_0211

Godinu dana nakon okruglog stola povodom “60 godina od Novosadskog dogovora: Srpska jezička politika danas” održanom u Kulturnom centru Novog Sada, kojim je, između ostalog, u Srbiju uvedena dvoazbučnost, reagovalo je udruženje “Ćirilica” iz Beograda sa Povereništvom “Srpska Atina” u Novom Sadu.

Učesnici okruglog stola bili su eminentni stručnjaci: prof.dr Danko Šipka, prof.dr Dragoljub Petrović, prof.dr Milanka Babić, prof.dr Dragiša Bojović, prof.dr Petar Milosavljević, dr Dejan Ivković, prof.dr Ivan Klajn, prof.dr Nenad Krstić, prof. Siniša Stefanović, prof.dr Miloš Kovačević i doc.dr Andrej Fajgelj.

Hrvati Novosadski dogovor nikada nisu poštovali, a Srbi ga i danas poštuju. Umesto dogovorene dvoazbučnosti, 1954. godine započelo je jednosmerno širenje latinice koje i dalje traje. Do Novosadskog dogovora, latinica je u Srbiji bila u masovnijoj upotrebi samo u vreme austrougarske i ustaške okupacije, a danas je ćirilica u mnogim oblastima opala na manje od 10 odsto zastupljenosti. U Hrvatskoj je devedesetih sproveden ’knjigocid’ ćiriličnih knjiga, a danas se i poslednji tragovi ćirilice razbijaju čekićem. Novosadski dogovor je pogrešnim shvatanjem ravnopravnosti doprineo odumiranju ćirilice“, stoji u zaključcima okruglog stola.

3DSC_0218

Reakciju na posledice ovog okruglog stola izneo je i predsednik Povereništva “Srpska Atina”, Petar Jaćimović koji je tim povodom i održao konferenciju i skup članova udruženja, kome su prisustvovali i predstavnici iz Beograda.
“Za ovo su svakako najodgovorniji vlast u Srbiji i profesori srpskoga jezika i lingvistike. Vlast zato što ne primenjuje i ne sankcioniše nepoštovanje i primenu člana 10, stav 1. Ustava Republike Srbije, u kom piše: ‘U republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćirilično pismo'”, rekao je Jaćimović.

“Pisanjem ćirilice mi ne ugrožavamo ničija prava, već su pisanjem latinice u srpskom jeziku i srpskom narodu uskraćena naša prava, da čitamo srpski jezik na svom pismu – ćirilici. Zbog toga je važno negovati svoj jezik i pismo, jer narod i postoji dokle god čuva i neguje svoj jezik i pismo”, dodao je Jaćimović.

Autor: Jelena Dopuđ
Foto: Željko Savić