Početna Danas u gradu DS: Apoteka “Novi Sad” krši zakon i ugrožava sredinu

DS: Apoteka “Novi Sad” krši zakon i ugrožava sredinu

ds
Apoteka “Novi Sad” više ne prikuplja lekove kojim je istekao rok upotrebe i time svesno krši Zakon o upravljanju otpadom, ali istovremeno i ugrožava životnu sredinu i zdravlje svih građana Novog Sada, navodi se u saopštenju Gradskog odbora DS.
Kako poručuju novosadske demokrate, iz gradskih apoteka su uklonjeni prepoznatljivi crveni kontejneri u koje su građani odlagali lekove koji se više ne koriste. Time je apotekarska ustanova prekršila i Pravilnik o prikupljanju medicinskog otpada kojim se apotekama nalaže da postave specijalne posude za odlaganje starih lekova, koji se posle prebacuju na bezbedno uništavanje u EU.
“Odbor za zaštitu životne sredine Gradskog Odbora Demokratske stranke podseća na činjenicu da je upravo gradska vlast predvođena Demokratskom strankom pokrenula akciju prikupljanja neupotrebljivih lekova, kao i infomativnu kampanju u medijima kako bi se naši sugrađani edukovali u oblasti bezbednog odlaganje farmaceutskog otpada, koji pripada grupi opasnog, a često i vrlo hazardnog, otpada. Evropska unija je u istom periodu, u cilju podrške Srbiji na njenom evropskom putu, o svom trošku uklonila i uništila više od 300 tona farmaceutskog otpada iz naše zemlje. Sadašnja gradska vlast, međutim, neodgovorno je prekinula ovu važnu akciju, pod izgovorom da Zakon nije tačno odredio ko snosi troškove transporta i uništavanja farmaceutskog otpada, te da Apotekarska ustanova ‘Novi Sad’ više nema kapaciteta za skladištenjem te vrste otpada”, navodi se u saopštenju DS.
Najlakše je reći da novca nema i da su kapaciteti popunjeni, ali to u ovom slučaju uopšte nije tačno, smatraju demokrate.
“Imajući u vidu da se najviše farmaceutskog otpada generiše u domaćinstvima, zahtevamo da Grad Novi Sad, kao osnivač Doma zdravlja i Apotekarske ustanove, pronađe rešenje za transport, izvoz i uništenje farmaceutskog otpada koje građani sada drže po kućama ili bacaju kojekuda. Postoje rešenja za ovaj problem, koji je sadašnja gradska vlast sama generisala, a novosadske demokrate predlaže gradonačelniku Milošu Vučeviću i direktoru Doma zdravlja Novi Sad da iskoriste jednu od tri mogućnosti koje im sada stoje na raspolaganju”, poručuju demokrate, a kao rešenja navode rebelans gradskog budžeta, kako bi se obezbedila sredstva za uništavanje farmaceutskog otpada u Mađarskoj ili Austriji, a da novac za tu namenu ubuduće bude planiran gradskim budžetom za svaku narednu godinu; Kao što je uradila Apotekarska ustanova Subotica, učestvovanjem u IPA međugraničnom projektu sa Segedinom i Farmaceutskim fakultetom iz Segedina obezbediti potrebna sredstva; Može se obezbediti dodatni prostor za smeštaj lekova s isteklim rokom trajanja sve do trenutka dok se ne obezbede i novčana sredstva za izvoz i bezbedno uništavanje, smatra gradska opoziciona DS.
“Pri tom treba znati da uopšte nije reč o preskupom postupku, jer troškovi uklanjanja farmaceutskog otpada iznose od 1,5 do 6 evra po kilogramu. Takođe, želimo da skrenemo pažnju novosadskoj javnosti i na činjenicu da je EU do 2020. godine dozvolila transport i uništavanje našeg farmaceutskog otpada, a da će potom biti zabranjen izvoz u zemlje Unije. Srbija je dužna da do tada izgradi postrojenje za spaljivanje ovakvog otpada, ali ni na državom nivou u poslednje tri godine praktično ništa nije urađeno u rešavanju ovog civilizacijskog problema zaštite životne sredine”, navodi se u saopštenju GO DS.

Autor: 021