Početna Danas u gradu Festival Poezika u Novom Sadu 8. i 9. juna

Festival Poezika u Novom Sadu 8. i 9. juna

0

Ove godine, na festivalu Poezika u Kulturnom centru Novog Sada 8. i 9. juna nastupiće dream pop sastav Bitipatibi, predvođen vizijom harizmatične autorke Une Gašić, koji je svojim jedinstvenim muzičkim izrazom i originalnošću pobrao simpatije regionalne publike.

Festival Poezika nastavlja da promoviše autentične muzičke ličnosti i bendove u čijim su autorskim delima podjednako važni i muzika i stihovi. Prethodnih godina, na festivalu su se predstavili autori iz celog regiona – Stray Dogg, Ana Ćurčin & The Changes, Damir Imamović, Izae, Sara Renar, Grupa Ti, Lovely Quinces, Kris Ekman, Kralj Čačka, Telemama, Divanhana, Nina Romić i mnogi drugi.

Festival Poezika je do sada imao sedam izdanja: pet redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada, u saradnji s Kulturnim centrom Kotora realizovano je jedno izdanje festivala u gradu Kotoru, pokrenuta je saradnja s Fondacijom Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture i do sada je realizovano jedno zimsko izdanje festivala Poezika u okviru dočeka 7526. u Novom Sadu.

Na poziv italijanskog atašea za kulturu, kantautori učesnici festivala Poezika bili su predstavnici na festivalu u gradu Asizi u Italiji. Festival Poezika predstavljen je i na internacionalnom Donau festivalu u Ulmu u Nemačkoj. Pored autentičnog autorskog izraza, festival Poezika s velikim uspehom promoviše i interkulturni dijalog i uspostavlja saradnju u regionu.

Akustični trio On Tour, donosi nam svojevrsnu mešavinu alt-kantrija, folk-roka i akustičnog zvuka.

Irena Žilić, talentovana zagrebačka kantautorka novije generacije, za malo vremena zasluženo se pozicionirala među najkvalitetnijim regionalnim kantautorima.

Grupa Turisti će se publici premijerno predstaviti u Novom Sadu. Iako mlad bend, njihova muzika je i te kako zrela, jer sastav čine muzičari s dugogodišnjim autorskim i izvođačkim iskustvima. Izvorni tvorac benda Boško Mijušković poznat je po svojem doprinosu kao basista i gitarista u bendovima Straight Mickey & The Boys, Škrtice, Lollobrigida. Turisti se ne mogu lako svrstati u jedan muzički stil, njihove pesme su vešto prezentovane kroz uzbudljivi kolaž muzičkih žanrova.

Naravno, i ove godine kao i do sad, izuzetno važan deo festivala jesu koncerti kantautora koji se biraju putem regionalnog konkursa. Pobednice konkursa Festivala Poezika 2018 su Billie Joan iz Splita i Hristina iz Beograda.

Svi programi festivala Poezika su besplatni.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay