Početna Danas u gradu Film o Petru Dobroviću danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Film o Petru Dobroviću danas u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog

Petar_Dobrovic_-_(1890-1942)

Film “Petar Dobrović” biće prikazan danas u 17 časova u “Spomen-zbirci Pavla Beljanskog”. Reč je o ostvarenju Mike Miloševića snimljenom u produkciji RTV Beograd davne 1982. godine.

Sniman u ambijentu Narodnog muzeja i Galerije “Petar Dobrović” u Beogradu, kao i drugim mestima važnim za njegovo stvaralaštvo, film predstavlja Dobrovića kao jednog od najzanimljivijih i najznačajnih aktera jugoslovenskog slikarstva između dva svetska rata.

O umetnikovim o životu i radu, kao i njegovim najznačajnijim delima, u filmu govori istoričar umetnosti dr Lazar Trifunović.

Petar Dobrović rođen je u Pečuju 14. januara 1890. godine. Bio je poznati srpski slikar i političar. Jedan je od vodećih predstavnika modernizma jugoslovenske umetnosti između dva svetska rata. Kao predstavnik srpskog kolorizma, bio je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista. Pisao je i likovnu kritiku. Preminuo je u Beogradu, 27. januara 1942. godine u liftu zgrade u Ulici kralja Petra 36, gde je stanovao.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Muzej Pavla Beljanskog