Početna Danas u gradu Futoški kupus dobio konkurenciju: Lipov med novi brend grada

Futoški kupus dobio konkurenciju: Lipov med novi brend grada

Honey-Pot

Osim futoškog kupusa, naš grad je dobio još jedan brend, i to fruškogorski lipov med, koji je dobio oznaku geografskog porekla zahvaljujući zajedničkom projektu „Lipov med za održiv razvoj Dunavskog mikroregiona”, koji su finansirali Austrijska razvojna agencija i EU u sklopu ovdašnjeg poziva „Socioekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji”. Projekat, vredan 222.658 evra, trajao je 18 meseci, a u Gradskoj kući su predstavljeni njegovi rezultati. Partneri u pomenutom projektu bili su Kacelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) te udruženja pčelara, Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet.

Zahvaljujući novcu iz EU i Austrijske razvojne agencije, na Poljoprivrednom fakultetu opremljena je laboratorija koja će pratiti zdravstveno stanje pčela, a laboratorija PMF-a dobila je akreditaciju za analize polena meda, i to ne samo na području Fruške gore već i cele Srbije. Projektom je obezbeđeno 250 pčelinjih društava, 250 košnica i 25 kompleta prateće opreme za početnike u pčelarstvu. Organizovana je studijska poseta Gracu, dok su udruženja pčelara opremljena kompjuterima i nameštajem.

– Projekat je doneo koristi Novom Sadu u podsticanju preduzetništva – rekla je šefica KLER-a Marijana Dukić Mijatović. – Udruženjima pčelara su obezbeđeni bolji uslovi za rad, početnici u pčelarstvu i oni koji su duže u poslu dobili su mogućnost da se edukuju i unaprede znanje. Nastavićemo da pripremamo projekte i da sarađujemo s Austrijskom razvojnom agencijom i fondovma EU.

Milan Polak iz Austrijske razvojne agencije pohvalio je učesnike projekta „Lipov med” i rekao da je on prepoznat kao važan i usklađen s prioritetima Dunavske regije.

– Šume Fruške gore odlikuje značajno učešće lipe – veće od 30 odsto – što je jedinstvena pojava u evropskim razmerama i što omogućava proizvodnju lipovog meda specifičnog po visokom udelu nektra lipe – kazao je predsednik Udruženja pčelara „Jovan Živanović” Miodrag Čupić. – Najveći broj hemijskih jedinjenja koja nose lekovita svojstva lipe potiče iz nektra.

Naglasio je da fruškogorski lipov med ima veliko učešće polena, najmanje 60 odsto, i jedna je od retkih monofloralnih vrsta meda.

– Pojedini pčelari su već dobili sertifikate o kvalitetu proizvoda, dok će ih drugi dobiti naredne sezone. Pokušaćemo da promocijama fruškogrskog lipovog meda proizvod bude prepoznat na tržištu i da se pčelarstvo predstavi kao unosan i ekološki prihvatljiv biznis – naglasio je Miodrag Čupić.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija