Početna Danas u gradu Gradonačelnik Novog Sada poklonio princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika

Gradonačelnik Novog Sada poklonio princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika

Milos Vucevic sa gostima  (1)

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dočekao je britanskog prestolonaslednika princa Čarlsa koji je zajedno sa suprugom, vojvotkinjom od Kornvola, Kamilom posetio Novi Sad u okviru šire posete Srbiji i regionu.

Milos Vucevic sa gostima  (7)Ovo je njegov drugi boravak u gradu nakon zvanične posete 1978. godine, a prinčevski par će u Novom Sadu završiti dvodnevnu posetu Srbiji. Poseta princa Čarlsa Srbiji posvećena je miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa.

Milos Vucevic sa gostima  (13)

Dolazak ovako uticajnih gostiju veoma je značajan za naš grad koji je poznat po multietničosti, multikulturalosti i multikonfesionalnosti i koji je bitan ne samo za državu Srbiju nego za ceo region, a dolazak princa Čarlsa svakako to potvrđuje. U Novi Sad su prethodnih godina dolazili brojni ugledni gosti iz inostranstva sa najvišim državnim funkcijama, čak i sa kralјevskim titulama, a danas nam je posebno zadovolјstvo i čast što smo u prilici da ugostimo i prinčevski bračni par iz Velike Britanije. Veoma je značajno to što je princ od Velsa u poseti našoj zemlјi, jer će to sigurno pobolјšati odnose između Republike Srbije i Ujedinjenog Kralјevstva. Takođe, ovim ne samo da šalјemo signal svetu da je Srbija poštovana i aktuelna na društveno-političkoj sceni, već je i Grad Novi Sad posebno uvažen gestom da u okviru dvodneve posete baš on bude izabran, pored glavnog grada, za njihovu posetu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević poželevši toplu dobrodošlicu gostima.

Milos Vucevic sa gostima  (8)

Britanski prestolonaslednik princ od Velsa Čarls je sa suprugom vojvotkinjom od Kornvola prisustvovao i kulturnom programu u Katoličkoj porti, gde je sa gradonačelnikom Vučevićem svečano otkrio memorijalnu ploču medicinskim sestrama i humanitarnim radnicama iz Velike Britanije, koje su pomagale našoj vojsci u Prvom svetskom ratu i posle ostale da žive i rade u Novom Sadu, između ostalog i na lokaciji u Katoličkoj porti.

Milos Vucevic sa gostima  (9)

Veliku zahvalnost dugujemo medicinskom osoblјu iz Velike Britanije koje je došlo da pruži humanitarnu pomoć našem narodu i vojnicima u najtežim trenucima. One su u vreme Prvog svetskog rata pomagale ranjenim srpskim vojnicima i pokazale veliku požrtvovanost i lјubav prema srpskom narodu, lečeći ih i pomažući ranjenima i bolesnima. Nikada nećemo zaboraviti njihovo požrtvovanje – rekao je gradonačelnik Vučević.

Milos Vucevic sa gostima  (10)

Gradonačelnik Miloš Vučević poklonio je tom prilikom princu Čarlsu specijalno izdanje Dušanovog zakonika, kao i reprodukciju čuvenog sata na Petrovaradinskoj trvđavi zato što je prestolonaslednik svojevremеno, prilikom prve posete Novom Sadu daleke 1978. godine, obišao Petrovaradinsku tvrđavu, kada ga je posebno zainteresovala priča o kazalјkama čuvenog sata.

Milos Vucevic sa gostima  (11)

Vojvotkinja Kamila je od prvog čoveka Novog Sada dobila buket ružičastih, crvenih i belih ruža.

Milos Vucevic sa gostima  (12)

Autor: NSHronika.rs
Foto: British Embassy Belgrade