Početna Danas u gradu Gradonačelnik posetio Sigurnu žensku kuću

Gradonačelnik posetio Sigurnu žensku kuću

sigurna zenska kuca10

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa direktorom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada Nenadom Draškovićem posetio Sigurnu žensku kuću. Sigurna ženska kuća predstavlja deo Centra za socijalni rad Grada Novog Sada, odnosno delatnost socijalne zaštite. U periodu od 2006. do 2009. godine Sigurna ženska kuća je funkcionisala kao projekat u potpunosti podržan sredstvima budžeta Grada Novog Sada – Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, da bi 2009. godine počela da funkcioniše kao redovna delatnost Centra za socijalni rad.

Ono što Grad Novi Sad u okviru svoje socijalne politike želi da istakne jeste kontinuitet u borbi za ravnopravno tretiranje svih građana bez obzira na rodnu razliku. Mi se ne rukovodimo samo obeležavanjem važnih datuma, kao što je 25. novembar Dan borbe protiv nasilja nad ženama ili akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. To jesu značajni datumi za nas, ali je borba za ravnopravnost, aktivnost koja treba da traje 365 dana u godini. Sa ponosom možemo da istaknemo uspešno funkcionisanje Sigurne ženske kuće, kao i druge aktivnosti koje Centar za socijalni rad pruža u vidu stručne pomoći onim sugrađanima kojima je ta pomoć, na žalost, potrebna. I zato je moja današnja poseta vid podrške, kako zaposlenima u Centru za socijalni rad, tako i ženama koje ovde borave sa decom. Želimo im da se što pre vrate stabilnoj svakodnevici, a Grad će uvek, pa i u raznim neželjenim situacijama biti solidaran i organizovan da pomogne. Znači, cilj je ne 16 već 365 dana aktivizma, nulta tolerancija prema nasilju nad ženama i konstantna borba za iskorenjivanje tog velikog zla u našem društvu. Bitno je da se što više institucija i pojedinaca uključi u tu borbu i da o tome otvoreno pričamo, a da onima koji se direktno bave rešavanjem tih problema, omogućimo sve uslove za kvalitetan rad – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

sigurna zenska kuca8

Direktor Centra za socijalni rad Nenad Drašković istakao je tom prilikom da postojanje Sigurne ženske kuće u jednoj sredini ima višestruki značaj, pre svega zbog bezbednosti žena i dece koji su izloženi nasilju, a isto tako zbog pružanja psihološke i stručne podrške.

Za gotovo 10 godina postojanja Sigurne ženske kuće, Grad finansira njen rad i pruža podršku po najvišim standardima. Svakodnevno se Novi Sad uzima kao primer dobre prakse u zemlji i ističe kao odgovorna lokalna samouprava kada je u pitanju socijalna zaštita – rekao je Drašković i dodao da to predstavlja snažan motiv da se u domenu pružanja socijalne zaštite, a u skladu sa mogućnostima, još više napreduje.

Socijalna radnica zaposlena u Sigurnoj ženskoj kući Hristina Čadinoska Savkić rekla je da Sigurna kuća predstavlja novi, celovit oblik društvene zaštite žena i dece koji su ugroženi nasiljem u porodici u vidu specijalizovanog prihvatilišta i prihvatne stanice.

sigurna zenska kuca3

Preko sedam hiljada žena je koristio savetodavne usluge socijalnih radnika, a čak 1245 osoba bilo je smešteno u Sigurnoj kući, od čega 639 žena i 606 dece u prethodnih devet godina. Saveti se mogu dobiti telefonskim putem, putem elektronske pošte i lično u kancelarijama, a trenutno u Sigurnoj ženskoj kući boravi pet žena i dvoje dece – rekla je Hristina Čadinoska Savkić.

Boravak žene i dece u Sigurnoj ženskoj kući je privremenog karaktera i može trajati od jednog dana do šest meseci. Kapacitet Sigurne ženske kuće obuhvata smeštaj za oko 20 korisnika, pri čemu je odnos broja žene i dece fleksibilan. Žene i deca, žrtve porodičnog nasilja mogu da kontaktiraju stručni tim Sigurne ženske kuće telefonom na broj 021/646-57-46 svakog dana u periodu od 00 do 24 sata ili putem elektronske pošte sigurnazenskakuca@csrns.org.rs

Autor: NsHronika.rs