Početna Danas u gradu Ilija Dević će pravdu tražiti od Strazbura

Ilija Dević će pravdu tražiti od Strazbura

ilija-devic-privatizacija-atp-vojvodina_660x330

Ilija Dević će, ukoliko izgubi postupak protiv Grada Novog Sada koji vodi pred novosadskim Višim sudom zbog izgubljene dobiti od okok 100 miliona evra, pravdu potražiti pred Evropskim sudoma za ljudska prava u Strazburu. To je danas nakon još jednog ročišta, za RTV izjavio Devićev pravni zastupnik Emir Jašarević.
Tačno pre dvet godina potpisan je ugovor o izgradnji autobuske stanice između gradonačelnice Novog Sada Maje Gojković i tadašnjeg direktora ATP “Vojvodine” Ilije Devića. Stanica jeste izgrađena, ali je nekadašnji autotransportni gigant otišao u stečaj, a 500 radnika ostalo je bez posla.
Za izgubljenu dobit, Ilija Dević tužio je Grad, a veštačenjem je utvrđena šteta od skoro 22,5 miliona evra za sedam godina koliko stanica nije radila.

“Međutim, veštak nije mogao iz tehničkih razloga da obuhvati i štetu koja bi nastala da je servis radio. Mi smo po tom pitanju angažovali Mašinski fakultet iz Beograda koji je utvrdio koliko je radnih sati moglo da se uradi u tom servisu. Dostavili smo i cenovnik odgovarajućeg servisa u Ulmu i sada tražimo da veštaci utvrde kolika je šteta, koja će prema nama biti daleko veća nego što je utvrđena šteta za to što nije radila stanice i biće sigurno preko 30 miliona evra”, kaže Jašarević.

Prema toj računici, izgubljena dobit bi iznosila nešto više 50 miliona evra, s tim što nisu obuhvaćeni i ostali sadržaji u sklopu stanice koji bi u određenoj fazi poslovanja donosili dobit, kaže Jašarević i dodaje da bi suma prema ranijoj proceni Ilije Devića mogla da dostigne i 100 miliona evra.

Sledeće ročište u Višem sudu na kojem će se izjasniti veštak i gradski pravobranilac zakazano je za 19. jun.

Podsetimo, slučaj ATP „Vojvodine“ nalazi se među 24 sporne privatizacije u Srbiji, a spisak je sačinila Evopska komisija, koja insistira na njihovom rešavanju.

Autor i foto: RTV