Početna Danas u gradu Izložba “Dr Branko Ilić – Život posvećen umetnosti” u Muzeju Grada Novog...

Izložba “Dr Branko Ilić – Život posvećen umetnosti” u Muzeju Grada Novog Sada

muzej-grada-novog-sad-jpg_660x330

U Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29) danas u 19 časova biće otvorena izložba “Dr Branko Ilić (1889-1966) – Život posvećen umetnosti”, autora Ljiljane Lazić, muzejskog savetnika.

Izložba je pripremljena povodom obeležavanja pola veka od smrti uglednog novosadskog lekara i kolekcionara dr Branka Ilića koji je za svog života sakupio dragocenu kolekciju strane likovne i primenjene umetnosti, a 1966. godine potpisao Darovni ugovor i tako značajno obogatio kulturnu baštinu Grada i Vojvodine.

Uloživši velika materijalna sredstva i društveni položaj, dr Branko Ilić je u toku nekoliko decenija uspeo da stvori vrhunsku umetničku kolekciju, jedinstvenu na području Srbije.

Njen kvalitet odražava ukus, umetnički dar i opštu kulturu dr Ilića koji je, uprkos brojnim administrativnim i zdravstvenim problemima u poslednjim decenijama života, uspeo da sačuva zbirku u celini i takvu je daruje svom narodu. Na taj način je ovaj kolekcionar postao važna spona između starih majstora i publike, evropske umetnosti i domaće javnosti.

Postavka ima za cilj da javnost upozna sa biografijom darodavca, ali i sa njegovom impresivnom zbirkom koja će biti postavljena u istom prostoru gde se nalazi i stalna postavka njegovog legata.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Muzej Grada Novog Sada/Logo