Početna Danas u gradu Izložba “Fotograf u carstvu prirode” i predavanje u Zavodu za zaštitu prirode

Izložba “Fotograf u carstvu prirode” i predavanje u Zavodu za zaštitu prirode

0

Izložba “Fotograf u carstvu prirode” biće otvorena danas, 12. decembra u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Radnička 20a.

Autor izložbe je Milan Živković, a program se organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom u Beogradu.

Milan Živković je profesionalni fotograf koji je svoju karijeru započeo u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, dugogodišnji je urednik jedinstvenog časopisa Refoto i dobitnik više od 200 priznanja za fotografski rad. Živković je svoju izuzetno vrednu zbirku fotografija prirode Srbije nastalu tokom poslednjih trideset godina, poklonio Prirodnjačkom muzeju.

Tim povodom Prirodnjački muzej u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu izlaže jedan deo poklonjenog materijala. Slike na izložbi su samo deo zbirke od više stotina fotografija i dijapozitiva snimljenih u Srbiji i okolnim zemljama tokom višedecenijske karijere.

Na izložbi će biti izložene fotografije prirode formata 60×42 cm urađenih prema principima Epson Digigraphie procesa koji postavlja standard u arhiviranju, sa pratećim potrebnim sertifikatom koji svedoči da su fotografije izrađene uz poštovanje rigoroznih muzeoloških arhivnih standarda. To podrazumeva nepromenjenu trajnost više stotina godina. Ovakav kvalitet je obavezujući za muzejsko arhiviranje fotografija u boji. Milan Živković je jedan od prvih fotografa u svetu koji je dobio ovaj sertifikat.

Prirodnjačke fotografije imaju ozbiljnu naučnu vrednost, jer su na njima zabeležene informacije o lokacijama i vremenu snimanja i dokumentovani brojni podaci o prirodi Srbije. Zbog svojih estetskih vrednosti i kompozicije, zamućena je linija između dokumenta i umetnosti, i one dodatno svedoče o harmoniji koju nalazimo u prirodi. Suptilni detalji zabeleženi makro-objektivima, neobični uglovi, ili dramatični i bolni prizori uništavanja pokreću emocije i svest o lepoti i krhkosti prirode čiji smo deo. Osim toga, u Muzej donose i nešto sasvim posebno. Fotografije su jedini način da se u depoe prenese celovitost ekosistema, predela i međusobnih odnosa u prirodi, koja se nikako ne može sagledati iz pojedinačnih eksponata koji čine najveći deo prirodnjačkih zbirki.

Pre otvaranja izložbe autor Živković će održati predavanje na temu “Prezentacija procesa Digigraphie® i osnovi makrofotografije”. Biće predstavljena i knjiga “Terra Recognita”, monografija u kojoj je na 240 strana prikazano preko dve stotine fotografija iz zbirke. Na promociji će biti detaljno prikazana tehnologija digigrafije za publiku, muzeologe i konzervatore iz drugih muzeja.

Program će početi u podne.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay